Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διαμαρτυρία για υπεραγορά σε οικιστική περιοχή

Αίτηση για παρέκκλιση στην καρδιά της Λευκωσίας

Το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας.
Την έντονη αντίδραση ομάδας κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της οδού Πέντε Πηγαδιών, πίσω από το υπουργείο Εμπορίου, προκάλεσε η κατάθεση αίτηση για να δοθεί κατά παρέκκλιση άδεια ανέγερσης υπεραγοράς, έκτασης 2.000 τ.μ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας την Πέμπτη, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση. Από πλευράς δημαρχείου μεταφέρθηκε στην «Κ» το σχόλιο ότι η τελική απόφαση ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο έχει ενώπιων του όλα τα έγγραφα και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και της πολεοδομικής επιτροπής του Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τις εισηγήσεις και μπορεί να αποφασίσει κατά την κρίση του.

Οι περίοικοι εξέφρασαν την ένστασή τους, με κύριο επιχείρημά ότι επιδιώκεται η ανέγερση υπεραγοράς σε αμιγώς οικιστική περιοχή, κατά παράβαση του Τοπικού Σχεδίου, όταν στο δήμο Λευκωσίας  υπάρχουν εμπορικές περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η υπεραγορά.

Η ομάδα κατοίκων σε απάντηση που απέστειλε στις δημοτικές αρχές και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζει ως πρωτοφανές φαινόμενο την ανέγερση υπεραγοράς εντός μιας περιοχής όπου υπάρχουν μόνο κατοικίες.
Σε ότι αφορά τη νομική διάσταση υποστηρίζουν ότι η εν λόγω αίτηση δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια των παρεκκλίσεων που καθορίζονται στο νόμο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

Το ευρύτερο θέμα που θέτουν είναι ότι σε περίπτωση που επιτραπεί η ανάπτυξη τότε όλοι οι κάτοικοι οικιστικών περιοχών του δήμου Λευκωσίας θα πρέπει να ζουν με την αγωνία ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν τα πολεοδομικά δεδομένα και οι χρήσεις γης στην περιοχή που επέλεξαν να ζουν.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι τυχόν ανέγερση της υπεραγοράς στην εν λόγω περιοχή θα επιφέρει τεράστια οχληρία, κυκλοφοριακό χάος, ανησυχία και ανασφάλεια στην περιοχή, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων. Ακόμη θα επιτείνει το υφιστάμενο οξύ πρόβλημα στάθμευσης σε μια περιοχή που φιλοξενεί ένα υπουργείο, ενώ καθημερινά δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών που εξυπηρετούνται από το Γραφείο Εφόρου Εταιρειών.

Οι περίοικοι προειδοποιούν τη δημοτική αρχή ότι αν εγκριθεί η ανάπτυξη θα θεωρήσουν ότι αυτή η συναίνεση οφείλεται σε αλλότριους σκοπούς και για εξυπηρέτηση ορισμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Ακόμη θα αμφισβητηθεί δια της δικαστικής οδού η νομιμότητας της τυχόν έγκρισης, ενώ θα ληφθούν εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στην έγκριση της αίτησης.

Του Γιάννη Σεϊτανίδη/kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...