Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Άρχισε η προπώληση «ενσήμων υγείας»


Από τα κρατικά νοσηλευτήρια και συγκεκριμένα από τα σημεία εγγραφής ασθενών μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν τα «ένσημα υγείας» τα οποία θα αποτελούν και την απόδειξη για την
καταβολή του τέλους των €0.50 για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις.


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες επίσημα την έναρξη της προπώλησης των «ενσήμων» σε πρώτο στάδιο από τα δημόσια νοσοκομεία και σε δεύτερο στάδιο από τη Δευτέρα και από τα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία.

Τα ένσημα κυκλοφορήσουν σε τέσσερις διαφορετικές αξίες, των €0.50. €1, €2 και €5. Έχουν διαφορετικό χρώμα ανά αξία και φέρουν διακριτικά γνησιότητας για να αποφεύγεται η πλαστογράφησή τους. Κυκλοφορούν σε βιβλιαράκια των 50 και 100 σελίδων και η κάθε σελίδα περιλαμβάνει δέκα ένσημα της ίδιας αξίας.

Οι πολίτες προτρέπονται να έχουν στην κατοχή τους ένσημα όλων των αξιών αφού δεν θα μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα θα τους χρειαστούν κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο. Βεβαίως, σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί περισσότερα ένσημα θα μπορεί να συμπληρώσει το ποσό από τα σημεία εγγραφής ασθενών του νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή.

Παράλληλα, οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάθε φάρμακο που αναγράφεται στην ιατρική συνταγή/βιβλιάριο υγείας, στοιχίζει €0.50. Άρα για κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να διαθέτει το αντίστοιχο ποσό σε ένσημα. Με €10 τέλος, ο ασθενής καλύπτεται για 20 συνολικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Εάν η συνταγή αναγράφει περισσότερα φάρμακα δεν θα υπάρχει περαιτέρω χρέωση. Το ίδιο ισχύει και για τις εργαστηριακές εξετάσεις/αναλύσεις. Δηλαδή με ένσημα συνολικής αξίας €10 ο ασθενής καλύπτεται για τις πρώτες 20 αναλύσεις οι οποίες αναγράφονται στο παραπεμπτικό. Εάν υπάρχουν περισσότερες από 20 αναλύσεις, δεν θα υπάρχει άλλη επιβάρυνση.

Τα ένσημα είναι αυτοκόλλητα και θα ισχύουν τόσο για τα τέλη των φαρμάκων όσο και για τα τέλη των εργαστηριακών εξετάσεων. Κατά την παρουσίαση της ιατρικής συνταγής/παραπεμπτικού αναλύσεων σε φαρμακεία και κέντρα αιμοληψίας, ο φαρμακοποιός/αιμολήπτης θα ενημερώνει τον ασθενή για τα ένσημα που χρειάζεται. Ο ασθενής, ο οποίος έχει στην κατοχή του τα ένσημα υγείας της ανάλογης αξίας, θα τα επικολλά και θα εξυπηρετείται.

Η διαδικασία των «ενσήμων» θα αρχίσει την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...