Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Βρετανός βουλευτής ζητά να επιστρέψει η Αμμόχωστος στην ελεύθερη Κύπρο

-Να συμβάλει ο Βρετανός ΥΠΕΞ ζητά ο Μ. Όφορντ
-Εγείρει θέμα σημαντικότητας του λιμανιού της κατεχόμενης πόλης
-Χαρακτηρίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης βιώσιμη

Τη βοήθεια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών για την αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, ζητά με επιστολή του ο βουλευτής των Συντηρητικών Μάθιου Όφορντ.

Υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, θέση την οποία πρόσφατα ανέλαβε διαδεχόμενος τον Ντέιβιντ Μπάροους, αλλά και εκπροσωπώντας την πολυπληθή κυπριακή παροικία της περιφέρειάς του στο Χέντον του βορείου Λονδίνου, ο κ. Όφορντ επισημαίνει στον Γουίλιαμ Χέιγκ ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να ανανεώσει την έμφαση του ενδιαφέροντός της, ώστε να αναζητηθεί λύση για το διαιρεμένο νησί.

Σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει, είναι η Αμμόχωστος. Αναφερόμενος στο ψήφισμα 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια σημειώνει ότι η περιοχή έχει παγώσει στο χρόνο. Κάνει ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αμμοχώστου για την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο πριν από το 1974, η οποία όπως αναφέρει υπερέβαινε αναλογικά κατά πολύ την έκτασή της: «Πέρα από τη συγκέντρωση περισσότερων των μισών ξενοδοχειακών κλινών στην Κύπρο, πρόσφερε επίσης ένα λιμάνι που χειριζόταν το 83% του συνολικού γενικού φορτίου και το 49% της συνολικής επιβατικής κίνησης από και προς το νησί».

Ο κ. Όφορντ σημειώνει επίσης την έκθεση του Global Heritage Fund από το 2010 για την υπό εξαφάνιση παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία περιελάμβανε την Αμμόχωστο, μια «παραθαλάσσια αρχαία πόλη σταυροφόρων βασιλέων», μεταξύ των 12 περιοχών που βρίσκονται στα πρόθυρα ανεπανόρθωτης ζημιάς και καταστροφής.

Η επιστολή καταλήγει εφιστώντας την προσοχή του κ. Χέιγκ στην πρόσφατη προώθηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου. «Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την προσφορά άρσης του κυπριακού βέτο επί συγκεκριμένων σημείων των κεφαλαίων της τουρκικής ένταξης και τη χορήγηση άδειας για εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ – αν επιστραφεί στους κατοίκους της που έφυγαν το 1974 η Αμμόχωστος», αναφέρει ο Βρετανός βουλευτής.

Ο Μάθιου Όφορντ χαρακτηρίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης βιώσιμη και σημειώνει ότι «όχι μόνο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, αλλά επίσης θα βελτιώσει το εμπόριο στο νησί και θα βοηθήσει στην επίτευξη μέτρων απαραίτητων υπό το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...