Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Πυρομαχικά-βόμβες στη θάλασσα του Ζυγίου


Τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό, της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον αλλά και για τις υποδομές φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση του ΓΕΕΦ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωση σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πόντιση πυρομαχικών στα θάλασσα. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, από το 1980 μέχρι το 1993 ποντίστηκαν εκατοντάδες πυρομαχικά. Υπολογίζεται ότι 167 είδη πυρομαχικών βρίσκονται θαμμένα στο βυθό.

Πρόκειται για βλήματα όλμων, νάρκες, χειροβομβίδες, πυραύλους, ρουκέτες και βομβίδες αρμάτων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα θαλάσσια ρεύματα δυνατόν να παρασύρουν πυρομαχικά μέχρι και την ακτή, και να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κίνδυνο για τη ζωή τους αντιμετωπίζουν επίσης οι ψαράδες που αλιεύουν στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είνται το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί μετά βεβαιότητας, η γεωγραφική θέση των πυρομαχικών.

Σε κίνδυνο τίθεται, εξάλλου, και η ενεργειακή ασφάλεια, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδιάστηκε θα κατασκευαστεί το τερματικό και μέσω θαλάσσης θα περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ελλοχεύει κίνδυνος έκρηξης κατά τη διάρκεια των εργασιών.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...