Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Οι Ελληνοκύπριοι σκέφτονται ρεαλιστικά, λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι  στο θέμα της ιδιοκτησίας, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Η ΕΕ επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει την πορεία λύσης. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ", ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι κάνουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση.

Πρώτον, βλέπουν ότι ο μοναδικός δρόμος για να πουλήσουν το φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας και για να γίνει αυτό χρειάζεται λύση.

Δεύτερον, είπε, οι Ελληνοκύπριοι θα επωφεληθούν και από τη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία. Όπως είπε, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα θα μειωθεί από 45 λεπτά σε 20 λεπτά, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι 70 σεντ.

Τρίτον, σύμφωνα με τον κ. Ναμί, οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να απαλλαγούν από τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες φτάνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Τέταρτον, οι Ελληνοκύπριοι διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο ναυτιλιακό τομέα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λιμένες της Τουρκίας.

Πέμπτον, όταν γίνει η ενοποίηση στο νησί, αυτό θα μετατραπεί σε ένα δελεαστικό τόπο για τους διεθνείς επενδυτές. Αν δεν γίνουν αυτά, θα μπορέσουν να φέρουν την οικονομία τους στο παλαιό επίπεδο, μετά από 20 χρόνια.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι να πουν "οχι" στο δημοψήφισμα, ο κ. Ναμί είπε ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο μήνα, το 58% λέει ακόμα "ναι", ενώ δεν υπάρχει σφυγμομέτρηση για τους Ελληνοκύπριους.

Ο κ. Ναμί δήλωσε ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι  στο θέμα της ιδιοκτησίας, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. "Τα θέματα στα οποία έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις, σαν τη νύχτα με τη μέρα, είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ενώ η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι απαιτείται να συνεχιστεί ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι αυτό δεν το αποδέχονται. Υπάρχουν δύο θέσεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Και μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις", είπε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει η πολιτική κρίση στην Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα επηρεάσει. "Διότι έχει αρχίσει μία σοβαρή διαδικασία. Βέβαια η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν σημαντικούς ρόλους. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέχει από τις εσωτερικές διαμάχες. Η κυπριακή πολιτική είναι κρατική πολιτική", είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Σε ερώτηση τι  προέκυψε από τις χιαστί διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι δεν έγιναν διαπραγματεύσεις στην ουσία των θεμάτων. "Οι πλευρές βρήκαν την ευκαιρία να καταλάβουν η μία την άλλη και να μετρήσουν την ειλικρίνειά τους, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια", είπε ο κ. Ναμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...