Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Απεργίες και διαδηλώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, τίθεται το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών. Η έγκριση του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΗΚΟ. 


Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους με εκπροσώπους 15 συνδικαλιστικών οεργανώσεων συμφώνησαν στην κοινή συνισταμένη ότι διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα το κάθε κόμμα ανεξάρτητο δικαίωμα να καταθέσει τροποποιήσεις ή σχέδια απόφασης, ή ψηφισμάτων.


Η ΕΔΕΚ θα καταθέσει, στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, σχέδιο ψηφίσματος με αίτημα να τεθεί προς ψηφοφορία κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα, με το οποίο θα καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας.

Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, σήμερα θα υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, ως μέτρο διαμαρτυρίας για την προώθηση του νομοσχεδίου περί ημικρατικών οργανισμών, ενώ συνεχίζουν την αποχή τους από κάθε υπερωριακή απασχόληση, με αποτέλεσμα τα λιμάνια να παραλύσουν το προσεχές εορταστικό τριήμερο.

Τα λιμάνια θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή με δυο βάρδιες, μέχρι τις 22:30, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση πλοίων, πέραν των κρουαζιερόπλοιων, των ξένων πολεμικών πλοίων και εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι εργαζόμενοι στη Cyta (Αρχή Τηλεπικοινωνιών) συνεχίζουν την τριήμερη απεργία που άρχισαν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και η οποία αναμένεται να λήξει απόψε τα μεσάνυχτα. Οι υπάλληλοι στους τρεις ημικρατικούς οργανισμούς θα συμμετάσχουν σήμερα στις απογευματινές κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συνέρχεται η Ολομέλεια, ενώπιον της οποίας θα τεθεί το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Την ίδια ώρα ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα της επιβολής κομίστρων στα λεωφορεία πραγματοποιούν οι μαθητές και μαθήτριες όλων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, οι οποίοι επίσης θα συμμετάσχουν στην κοινωνική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Δεκαοκτώ συνδικαλιστικές, αγροτικές, σπουδαστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, διοργανώνουν  "κοινωνική κινητοποίηση" στις 05:00 το απόγευμα, έξω από τη Βουλή.

Η αστυνομία έχει εκπονήσει “σχέδιο ενέργειας” για κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Για την αστυνόμευση της διαμαρτυρίας έχει κληθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, από το Αρχηγείο, την Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης  και άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...