Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μπαρόζο και Ρόμπαϊ χαιρετίζουν τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου για κοινό ανακοινωθέν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (αριστερά) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ
Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε, την Τρίτη, από τον προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, επί ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.


Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι  Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Οπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η ΕΕ είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρει η δήλωση Μπαρόζο-Ρόμπαϊ.

Εξάλλου αναφέρεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του  Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα.

Παράλληλα, η Κομισιον θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...