Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος και ΕΤαΕ υπέγραψαν συμφωνία για τη διαχείριση του ΤΕΚ


Η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) υπέγραψαν χθες συμφωνία για τη διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) από το ΕΤαΕ.



Όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, σκοπός του ΤΕΚ είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ΤΕΚ αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Το ΤΕΚ χρηματοδοτείται από δάνειο, ύψους €100 εκατ., που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε σχετική δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Το ΤΕΚ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στις αρχές Μαρτίου.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συγχρηματοδοτούν ποσοστό τουλάχιστο 50% των δανείων, που συνεπάγεται ότι, το συνολικό ποσό που αναμένεται να παραχωρηθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τουλάχιστον ύψους €200 εκατ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η διάθεση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πραγματοποιείται μέσω παραχώρησης δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής.

Επισημαίνεται ότι στους δικαιούχους των δανείων θα περιλαμβάνονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και ότι δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα μπορούν να λάβουν και δάνειο από το ΤΕΚ.

Ενημερωτική εκδήλωση για το ΤΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...