Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

1 στους 10 Κύπριους θα παρουσιάσουν προβληματα νεφροπάθειας

Ενας στους δέκα Κύπριους, ή 80.000 άτομα, θα παρουσιάσουν προβλήματα νεφροπάθειας τα προσεχή χρόνια, και ως εκ τούτου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κλειδί για την ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως λέχθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, στην οποία αναλύθηκαν τα επιτεύγματα της νεφρολογικής έρευνας στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.


Στη διάσκεψη παρίσταντο ο Υπουργός Υγείας Δρ Πέτρος Πετρίδης, ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, ο Πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ Μιχάλης Ζαβρός, και ο νεφρολόγος, τέως Διευθυντής Νεφρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Δρ Αλκης Πιερίδης.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα επιτεύγματα της έρευνας στην Κύπρο είναι παγκόσμιας εμβέλειας και διαβεβαίωσε τους επιστήμονες για τη στήριξη του Υπουργείου στο έργο τους. «Η έρευνα αυτή είναι η απόδειξη της επιτυχίας της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τα νεφρολογικά τμήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και με ιδιώτες γιατρούς», είπε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής υπό τον Καθηγητή Κ. Δέλτα, είπε ότι στόχος του Κέντρου, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι για την πρώτη τετραετία, η καταγραφή στη βιοτράπεζα των κληρονομικών νεφροπαθειών με σκοπό τη συνεχή έρευνα στον τομέα των νεφροπαθειών, την καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός εκάστου ασθενούς σε προσωπικό επίπεδο και εκπαίδευσης του προσωπικού.

«Το μεγάλο όφελος αυτής της συλλογικής δουλειάς θα το έχει ο Κύπριος πολίτης και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό», είπε ο Υπουργός.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Καθηγητής Κ. Δέλτας είπε ότι η ομάδα του ασχολείται με την έρευνα στις κληρονομικές νεφροπάθειες κατά τα τελευταία 22 έτη, με παγκόσμια παρουσία και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής αποτελεί κέντρο αναφοράς για όλη την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, μεγάλη μερίδα του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποια κληρονομική νεφροπάθεια, ενώ μέχρι και 10% των ενηλίκων έχουν κάποιου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια, είτε κληρονομικής είτε άλλης φύσης.

Κάνοντας λόγο για «θλιβερά κυπριακά προνόμια» ανέφερε ότι υπάρχει μια κληρονομική μορφή νεφροπάθειας (C3) και ένα συγκεκριμένο γενετικό λάθος που υπάρχει μόνο στην Κύπρο και ευθύνεται για πέραν των 150 ασθενών σε 23 οικογένειες. Όπως είπε, φαίνεται ότι ξεκίνησε από χωριά της Μαραθάσας πριν 400 περίπου χρόνια και εμφανίζεται σε παιδική ηλικία ως αιματουρία με αποτέλεσμα 40% των ασθενών ανδρών να καταλήγουν σε αιμοκάθαρση μέχρι τα 70 τους χρόνια.

Τόνισε την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, λέγοντας ότι μαζί με την πρόγνωση «προβλέπουμε ότι θα σώσει πολλούς νεφρούς και θα μειώσει διαχρονικά την πιεστική ανάγκη για νεφρικά μοσχεύματα».

Ο Δρ. Ζαβρός είπε ότι έγκαιρη διάγνωση και καλή ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι και η ρύθμιση της χοληστερόλης και η προσοχή στη λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων.

Είπε ότι είναι ανησυχητικό ότι η χρόνια νεφρική νόσος παίρνει διαστάσεις τεράστιου επιδημιολογικού προβλήματος, με το 17% του πληθυσμού να είναι υποψήφιο για χρόνια νεφρική νόσο την ώρα που το 70% δεν εμφανίζει συμπτώματα.

«Η νεφρική νόσος καλπάζει και λαμβάνει χαρακτήρα επιδημίας, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα για αυτό υπάρχει ανάγκη συνεχούς έρευνας για τις νεφρικές παθήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό ριζικά στην ολότητά του», είπε.

Ο Δρ. Πιερίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η έρευνα στη νεφρολογία στην Κύπρο ακολούθησε την ίδρυση του Τμήματος Νεφρολογίας το 1983 και υποστηρικτής και αρχικός φορέας των ερευνητικών προγραμμάτων ήταν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών που ιδρύθηκε το 1984.

«Το Ερευνητικό μας πρόγραμμα πάνω στις κληρονομικές ασθένειες των νεφρών στα 30 χρόνια 1984-2014 που πέρασαν πρέπει να αποτελεί ένα λαμπρό και επιτυχημένο παράδειγμα ιατρικής έρευνας προς μίμηση με άνω από 70 επιστημονικούς συνεργάτες, αρκετές χιλιάδες Κύπριους ασθενείς και άνω από 100 επιτυχείς δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με πολλαπλές, συνεχείς παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια», είπε ο Δρ. Πιερίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι 28 – 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα επιστημονικό – εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα την ανοσο-νεφρολογία και τις κληρονομικές νεφροπάθειες, με τη συμμετοχή 14 ξένων καταξιωμένων επιστημόνων.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...