Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αναστασιάδης: Επιτακτική λόγω φυσικού αερίου η επίλυση του Κυπριακού

«Η μεγαλύτερη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους θα συνεισφέρει στην ταχύτερη ανάπτυξη» αναφέρει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας


«Η χρεοκοπία θα ήταν δεδομένη, αν δεν γινόταν αποδεκτή η συμφωνία διάσωσης» στην οποία κατέληξαν οι δραματικές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών πριν από ένα χρόνο, δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Κατά τον κ. Αναστασιάδη «δεν ήταν εύκολο να παραβεί τα όσα είχε υποσχεθεί». Παραδέχεται ότι ένιωσε πως είχε ένα πιστόλι στον κρόταφο καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με το δίλημμα της αποδοχής δρακόντειων μέτρων ή την προοπτική χρεοκοπίας και κατάρρευσης του κράτους. «Εντός των μηχανισμών του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών μηχανισμών είχε ωριμάσει η ιδέα ότι οι τραπεζικές κρίσεις έπρεπε να λύνονται με τα δικά τους μέσα και η πρώτη που κρίθηκε ότι αποτελούσε κατάλληλο πειραματόζωο – επειδή είμαστε μικρή οικονομία και μικρή χώρα χωρίς να συνιστούμε συστημικό ρίσκο για την υπόλοιπη Ευρώπη – ήταν η Κύπρος», λέει ο κ. Αναστασιάδης.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «μετριοπαθή προοδευτικό», αναφερόμενη στην πρόθεσή του για επίλυση του Κυπριακού, η οποία πέρα από τα πολιτικά οφέλη θα έδινε και οικονομική ώθηση. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι περισσότερο από ποτέ η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ καθιστά την επίλυση επιτακτική. Σημειώνεται επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δώσει ενδείξεις ότι θέλουν μια λύση το συντομότερο δυνατό για να κάνουν μεγάλες επενδύσεις.

«Η ισχύς μια ενωμένης χώρας είναι διαφορετική», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι πηγαίνοντας αντίθετα στην κοινή γνώμη ο ίδιος με τόλμη έχει ασπαστεί την επανένωση την τελευταία δεκαετία. «Η μεγαλύτερη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους θα συνεισφέρει στην ταχύτερη ανάπτυξη… μια λύση θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση καλύτερα», καταλήγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...