Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο διεθνής απόηχος της συμφωνίας Αναστασιάδη - Έρογλου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, με δήλωσή του, χαιρέτισε τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «συνολικής λύσης» του Κυπριακού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του. 


Σε γραπτή δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη, από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, «των πλήρων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».


Δηλώσεις Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία στην Κύπρο, συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Ερντογάν, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες».

H στάση της Ρωσίας

Η Μόσχα είναι αντίθετη σε χρονοδιαγράμματα και «συνταγές διευθέτησης» στις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, με την οποία χαιρετίζεται η «σημαντική απόφαση» των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό «με τους εταίρους στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».

Η ρωσική διπλωματία ευελπιστεί επίσης ότι «κατά τη διάρκεια του επικείμενου διαλόγου και οι δύο πλευρές θα στοχεύουν στην επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διακοινοτικών συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πραγματική σταθερή διευθέτηση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...