Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Καταγγελία Κύπρου στον ΟΗΕ για «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη για τις πρόσφατες «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).


Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή οργανισμό, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, κατήγγειλε την Τουρκία για «συνέχιση των προκλητικών και παράνομων δραστηριοτήτων» της στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των χωρικών υδάτων, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας ΤΡΑΟ, διενέργησε μεταξύ 12 Δεκεμβρίου 2013 και 14 Ιανουαρίου 2014, σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή που εμπίπτει μερικώς εντός των χωρικών υδάτων, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία έχει κάνει κράτηση για την περίοδο από 17 Ιανουαρίου έως 13 Μαΐου 2014, περιοχών που εμπίπτουν στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη διενέργεια «παράνομων σεισμικών ερευνών».

Η επιστολή συνοδεύεται από δύο παραρτήματα όπου αποτυπώνονται, σε χάρτη της Κύπρου, οι θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγονται οι εν λόγω «παράνομες σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες» της Τουρκίας.

Η επιστολή εστάλη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2014 και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...