Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αντιδράσεις υπουργών για την απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι, τυχόν παραμονή των υπουργών στα αξιώματά τους μέχρι την 1η Μαρτίου, οπόταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπουργοποίησή τους, τους εξασφαλίζει εφάπαξ φιλοδώρημα


Με 22 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και δύο αποχές το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε απόψε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος την αποχώρηση από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στη Κύπρο. Ωστόσο, όλα θα κριθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία αναμένεται να συνέλθει την Τετάρτη το απόγευμα και εκεί, οι ισορροπίες μοιάζουν κάθε άλλο παρά δεδομένες. 


Σημειώνεται επίσης ότι η ψηφοφορία στην Κ.Ε. είναι μυστική.

Οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗΚΟ εξέφρασαν στο Σώμα την έντονη απαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το προσχέδιο της απόφασης διέρρευσε απόψε στα ΜΜΕ και από εκεί στο διαδίκτυο, όπου και έγινε αντικείμενο επικρίσεων αλλά και χλευασμού ειδικά σε σχέση με το γεγονός ότι προνοεί την παραίτησή τους στις 4 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι, τυχόν παραμονή των υπουργών στα αξιώματά τους μέχρι την 1η Μαρτίου, οπόταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπουργοποίησή τους, τους εξασφαλίζει εφάπαξ φιλοδώρημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι τέσσερις υπουργοί δήλωσαν πως εάν η πρόταση του Εκτελεστικού περάσει τελικά στην Κεντρική θα παραιτηθούν αυθημερόν από το αξίωμά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

To Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος στη σημερινή συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τις γενικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το Εκτελεστικό Γραφείο ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο του Κόμματος για τις εξελίξεις, τα τεκταινόμενα στις συσκέψεις των Αρχηγών και τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του σώματος τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Το Εκτελεστικό Γραφείο κατέληξε στην ακόλουθη εκτίμηση και απόφαση:

1.    Η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επιβεβαιώνει τις παλαιές και περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις της πλευράς μας. Παραχωρήσεις τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, ώστε η Τουρκική πλευρά να πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω Συμφωνία:

·         Επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

·         Είναι διάσπαρτη με εποικοδομητικές ασάφειες.

·         Αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το «έγγραφο Downer».

·         Παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους.

·         Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας.

·         Παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε «παρθενογένεση».

·         Δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό.

Δυστυχώς, μετά τη Συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κάκιστη βάση η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια πολύ κακή λύση.

2.    Το Δημοκρατικό Κόμμα, υποστήριξε τον πρόεδρο Αναστασιάδη με  βάση γραπτή, δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Την προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της προεκλογικής συμφωνίας υπηρετούσε η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ορθώς ήταν συνεπές απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στηρίζοντας πολιτικές και αποφάσεις που είτε ήταν συμβατές με αυτή την προεκλογική συμφωνία είτε επιβάλλονταν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.  

Δυστυχώς, η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα, παραβιάζει κατάφορα:

·         Το σημείο 2 του Κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης»)

·         Το σημείο (β) του Κεφαλαίου 7 («Νέος κύκλος συνομιλιών»)

·         Την τελευταία παράγραφο του Κεφαλαίου 5 (απόσυρση «γενναιόδωρων προσφορών»)

·         Την προτελευταία παράγραφο του Κεφαλαίου 6 (δέσμευση περί μη επαναφοράς του σχεδίου Ανάν)

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση έχει ουσία και νόημα, όταν τα κόμματα που συμμετέχουν διαμορφώνουν από κοινού αποφάσεις.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει – και μάλιστα για ύψιστης και καθοριστικής σημασίας ζητήματα – η συμμετοχή ακυρώνεται στην πράξη.

Δυστυχώς, αυτό επέλεξε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προχώρησε σε αποφάσεις στο πιο σημαντικό θέμα που αφορά την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αντίθετα, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και απέρριψε τις προτάσεις μας. Με τη μονομερή απόφασή του, χώρισε δυνάμεις που ήταν ενωμένες.3.    Με δεδομένη την κάθετη διαφωνία του Κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προεκλογική συμφωνία του με το Δημοκρατικό Κόμμα, η πολιτική ηθική και δεοντολογία δεν επιτρέπουν συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, το Εκτελεστικό Γραφείο καλεί τους Υπουργούς που είναι μέλη του Κόμματος, δηλαδή τους Υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Παιδείας & Πολιτισμού και Υγείας καθώς και τους Προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών που προτάθηκαν από το Κόμμα, δηλαδή τους Προέδρους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, όπως υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, με ισχύ από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014.4.    Το Δημοκρατικό Κόμμα, ενεργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα:

·         Θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης – μεσα και έξω από τη Βουλή – σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στους δανειστές μας και την Τρόικα, στα πλαίσια του Μνημονίου.

Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών, αποτελεί το μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο.

·         Θα συνεχίσει να συμμετέχει δημιουργικά και εποικοδομητικά στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως σώμα δημιουργικής συζήτησης και χάραξης συνολικής στρατηγικής στο Εθνικό θέμα και όχι ως βήμα απλής και εκ των υστέρων ενημέρωσης των κομμάτων.

·         Στην πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει, παρά την κάθετη διαφωνία μας με τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές μας προτάσεις καθώς επίσης και να ενισχύουμε τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, εντός και εκτός Κύπρου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι κατά των διαπραγματεύσεων, ως τρόπου επίλυσης του Κυπριακού. Θεωρεί όμως τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ως μια κάκιστη βάση για διαπραγματεύσεις, με την οποία η Τουρκική πλευρά πέτυχε τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων αυτών.

Η ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος, οι πάγιες θέσεις και οι αρχές μας, το χρέος μας απέναντι στους πολίτες, η ηθική αλλά και πολιτική δεοντολογία, επιβάλλουν αυτή την απόφασή μας.

Στη διαχείριση του Κυπριακού, στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού και στην επιδίωξη της λύσης που θέλουμε δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρούν συμβιβασμοί.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, κανένα δέλεαρ συμμετοχής στη νομή της εξουσίας δεν μετρά μπροστά στις αξίες και τις αρχές μας.

Είναι και πάλι ώρα να υπερασπιστούμε το δίκιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου έχει ληφθεί με 22 ψήφους υπέρ,  15 κατά και 2 αποχές. Θα τεθεί προς επιβεβαίωση στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, στις 4.30 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...