Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος: Η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση της οποίας η κεντρική ιδέα είναι να εφαρμοστούν προωθημένα και ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια αλλά με πράξεις, διατύπωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.


Τα ΜΟΕ αυτά αφορούν την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της, και τη δυνατότητα κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


Το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας στην Κύπρο, είπε και σημείωσε ότι η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφισμάτων. «Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, αυτή η συστράτευση και η καθολική αποδοχή, δεν μπορεί να εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση που είναι η αποδοχή και η έγκριση με δημοψήφισμα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΟΗΕ αποδέχεται ότι μόνο με δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο κοινοτικό κεκτημένο και στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...