Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Εργαζόμενοι Cyta: «Δεν είμαστε προδότες»

Αποφεύγεται –τουλάχιστον προς το παρόν- μια σοβαρή κρίση χρέους από πλευράς της Δημοκρατίας.

Δέχονται οι υπάλληλοι της Cyta την τριμηνιαία ανανέωση του χρέους που κατέχουν, «εν όψει των όποιων εξελίξεων». Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι ενστάσεις που εκφράστηκαν ως προς την ανανέωση του χρέους από πλευράς των εργαζομένων της Cyta, είχαν να κάνουν κατά βάση με την πρόταση για αντικατάσταση των υφιστάμενων γραμματίων με δεκαετή ΚΟΧΑ.

«Δεν είμαστε προδότες» σχολίασε δηκτικά στέλεχος της συντεχνίας, ο οποίος τόνισε πως η ένσταση που εκφράστηκε δεν ήταν απόλυτη, και πως η διάθεση των εργαζομένων είναι να κερδηθεί χρόνος «για να μπορούν να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι».

Η διευκρίνηση που γίνεται από πλευράς των συντεχνιών, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού αποφεύγεται –τουλάχιστον προς το παρόν- μια σοβαρή κρίση χρέους από πλευράς της Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα γραμμάτια εάν αυτά δεν ανανεωθούν, κάτι που επίσης δεν προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Προηγούμενη ενημέρωση:
Προς παύση πληρωμών προς τους κατόχους κρατικού χρέους που υπόκειται στην εγχώρια νομοθεσία, οδηγείται η Κύπρος. Με την στάση του Ταμείου Συντάξεων των Εργαζομένων της Cyta, όπως εκφράζεται από τις συντεχνίες των εργαζομένων, πως δεν επιθυμούν να ανανεώσουν το χρέος που κατέχει, προμηνύεται άμεση κρίση χρέους στη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα ΚΟΧΑ και άλλα προϊόντα χρέους που υπόκεινται στη κυπριακή νομοθεσία, θα πρέπει να ανανεωθούν αντί να αποπληρωθούν, σε αντίθεση με τις εκδόσεις ΕΜΤΝ που θα πληρωθούν από τα 10 δισ. ευρώ της στήριξης από το Μνημόνιο.

Ενώ, όμως, το Ταμείο Συντάξεων είχε αποφασίσει, κάτω από ιδιαίτερα «περίεργες» συνθήκες, να παραχωρήσει «δάνειο» στην κυβέρνηση, σήμερα αρνείται να ανανεώσει το χρέος, έστω κι αν παραδέχεται ρητά πως η αποπληρωμή του δεν προβλέπεται από τις πρόνοιες του Μνημονίου.   Έτσι, απειλεί την κυβέρνηση με παύση πληρωμών, γεγονός που μεταφράζεται με τεράστιες απώλειες, τόσο για το Ταμείο Συντάξεως της Cyta, όσο και για την ίδια την Cyta και άλλους οργανισμούς που κατέχουν κυπριακό χρέος (AHK, Αρχή Λιμένων κ.α). Σημαντικό είναι επίσης το δεδομένο πως, με την απότομη αλλαγή στάσης από πλευράς του Ταμείου Συντάξεων (που κατέχει περίπου 100 εκατ. ευρώ σε κρατικό χρέος) τίθενται πλέον σε άμεσο κίνδυνο και τα συνεργατικά, που επίσης κρατούν παρόμοιο χρέος. Κι αυτό, διότι ουσιαστικά εξαναγκάζουν την κυβέρνηση να μην αποπληρώσει το χρέος που οι ίδιοι ανέλαβαν, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ποτέ εξηγηθεί επαρκώς.

Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται το Ταμείο στη σχετική του επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, είναι και η ρευστότητα που επικρατεί στο κυπριακό χρέος και το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αν δεν στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία το Ταμείο ανανεώνοντας το χρέος που κατέχει, τότε δεν θα αποπληρωθεί, θα κηρυχτεί παύση πληρωμών και το Ταμείο θα χάσει τα 100 εκατ. ευρώ που κατέχει, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη οικονομία.

Πάντως, στη σχετική επιστολή γίνεται έμμεση παραδοχή πως ρόλο στην απόφαση διαδραματίζει και η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή των ΔΣ της Cyta, γεγονός που επικαλούνται για να μην ανανεώσουν το χρέος.

Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί πως σειρά από τις αντιρρήσεις του Ταμείου, κρίνονται ως λογικές. Για παράδειγμα, θα ήταν προτιμότερο για το Ταμείο να βρει ΚΟΧΑ και άλλο χρέος στη δευτερογενή αγορά, όπου το επιτόκιο είναι υψηλότερο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφόρηση από την αγορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς αγοραστές σε χαμηλή τιμή και επιτόκιο άνω του 5,5% που επικαλείται το Ταμείο στην σχετική του επιστολή.

Μάλλον περίεργη είναι και η αναφορά που γίνεται σε άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως επενδύσεις στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τόκυο. Αυτά τα χρηματιστήρια διανύουν περίοδο αυξημένης αστάθειας και δεν μπορούν να κριθούν ως ασφαλή ως προς τις αποδόσεις τους.

Με τη στάση που τηρείται από την «εύρωστη» και «κερδοφόρα» Cyta, έχει ήδη τεθεί σε άμεσο και πολύ μεγάλο, κίνδυνο, η όλη διάσωση της Κύπρου. Σημαντικό είναι δε, το δεδομένο πως, όταν εξασφαλίζονταν τα συγκεκριμένα Γραμμάτια του Δημοσίου, τα ΔΣ της Cyta και του Ταμείου είχαν –ή όφειλαν να είχαν- γνώση της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια ταμεία.

Σήμερα, αλλάζουν στάση με αποτέλεσμα να απειλούν ολόκληρη την οικονομία, σε μια στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται άμεσα την βοήθειά τους για να αποφύγει μια παύση πληρωμών.

Του Μιχάλη Περσιάνη /kathimerini.com.cy

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...