Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Λευκωσία: «Οι ασκήσεις Κύπρου - Ισραήλ δεν έχουν σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ»

Όπως είπε o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και πρόσθεσε ότι παρόμοια γυμνάσια διεξάγονται και με άλλες χώρες

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου και Ισραήλ εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Πρόκειται, είπε, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και πρόσθεσε ότι παρόμοια γυμνάσια διαξάγονται και με άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και έχει μελετήσει τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι, από την ημέρα που άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 δεν υπήρξε ουσιαστική παρενόχληση από την Τουρκία. Μπορεί, σημείωσε, να υπήρξε εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και μάλιστα στιγμιαία, αλλά όχι παρενόχληση.

Η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι απόψε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού.

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην άσκηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναβαθμίζεται και από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέα Παπανδρέου» από αεροσκάφη του Ισραήλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...