Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στους Financial Times η επιστολή Στυλιανίδη


Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times η διευκρινιστική επιστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη σχετικά με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που αναφερόταν...στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρινίζει ότι ο Πρόεδρος δεν επιχείρησε με την επιστολή του να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο που υπεγράφη με τους πιστωτές. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής όπως δημοσιεύεται:

«Κύριε, σε απάντηση προς το άρθρο του Peter Spiegel στη Financial Times, στο τεύχος της 18ης Ιουνίου, σχετικά με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα να παραθέσω τις ακόλουθες διευκρινίσεις.

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη σε καμία περίπτωση δεν είχε ως στόχο την ανατροπή του Μνημονίου Συναντίληψης, όπως αναφέρει το άρθρο.

Όπως έχει ευμενώς παρατηρηθεί από τα όργανα της ΕΕ, η Κύπρος στην πραγματικότητα εφάρμοσε τους περισσότερους όρους του Μνημονίου πριν ακόμη υπογραφεί και επικυρωθεί η συμφωνία. Επιτρέψετε μου να ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη να εφαρμόσει όλες τις πρόνοιες του Μνημονίου, με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Περαιτέρω, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι αληθές να δηλώνεται, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ότι για την αποτυχία να προετοιμαστούμε επαρκώς για το Μνημόνιο φταίει εν μέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, "η οποία καταψήφισε το αρχικό σχέδιο πριν δεχθεί μια παρόμοια συμφωνία εννέα μέρες αργότερα".

Κατ' ακρίβεια, η Κυβέρνηση δεν καταψήφισε το αρχικό σχέδιο. Κατέθεσε, όπως ήταν και η υποχρέωση της, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και είναι η Βουλή που την καταψήφισε, στην πρώτη περίπτωση.

Ο σκοπός της παρέμβασης του Προέδρου ήταν να θέσει υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων σημαντικά θέματα τα οποία εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, και η έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου προς τα εμπρός.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου και ήδη διανύει αυτό τον δρόμο, επειδή είναι πεπεισμένη ότι η πλήρης και διαφανής εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου».
alithia.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...