Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ΑΗΚ


Τις προθέσεις του Οργανισμού επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χαράλαμπος Τσουρής και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ, Σώτος Σάββα.

Απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες ότι απασχόλησε το ΔΣ το θέμα των απολύσεων 350 ατόμων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου απάντησε «εμείς δεν απολύουμε κόσμο». Εξήγησε ότι εάν υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού, μελετάται για να εντοπιστεί- εκτός από το ότι θα κλείσει η Μονή και θα υπάρξει κάποιο πλεόνασμα. Ανέφερε ότι θα μελετηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να αποδεσμευτεί το πλεονάζον προσωπικό με τον «πιο όμορφο τρόπο και πάντα σε συνεργασία με το προσωπικό».

Ο κ. Τσουρής είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός του πλεονάσματος αλλά θα καθοριστεί ύστερα από πολλή μελέτη όλων των τμημάτων και σε συνεργασία διοίκησης και προσωπικού. Σημείωσε ότι οι πλεονασμοί θα είναι μέσα στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που θα εκπονηθεί.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΡΙΑ.

Παράλληλα έγιναν σχόλια και για τις επισημάνσεις της γενικής ελέγκτριας για την ΑΗΚ στην ετήσια έκθεσή της. Η ΣΕΠΑΗΚ τοποθετήθηκε έντονα και στα περί ιδιωτικοποίησης της Αρχής, τονίζοντας ότι ο κάθε Κύπριος πρέπει να τρέμει στην ιδέα να έχει απέναντί του ένα ιδιωτικό μονοπώλιο'. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ ερωτηθείς για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την Αρχή στην έκθεση της ελέγκτριας, ανέφερε ότι «είμαστε συνηθισμένοι η έκθεση της γενικής ελέγκτριας να παρουσιάζει μόνο τα πιθανά, σε εισαγωγικά, αρνητικά που μπορεί να βλέπει, όλες οι εξηγήσεις που έχουμε δώσει για όλα όσα αναφέρει μέσα δεν τα έχει ενσωματώσει στην έκθεσή της και έχουμε απαντήσεις για όλα».

Σε σχόλιο ότι η ελέγκτρια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αρχή δεν είναι δρώσα με τον τρόπο που δουλεύει σήμερα, ο κ. Τσουρής είπε ότι «εάν αλήθευε αυτό το συμπέρασμα θα μας ανησυχούσε, δεν αληθεύει».

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι παραλήφθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών για τρίμηνη παράταση του ομολόγου των 100 εκ., που λήγει στις 21 Ιουνίου. Δεν θέλησε να πει αν το αίτημα θα γίνει αποδεκτό λέγοντας ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του συμβουλίου των διαχειριστών του ταμείου προνοίας.

«Είναι λεφτά του ταμείου προνοίας και ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν το πρώτο λόγο για να αποφασίσουν», συνέχισε. Εξάλλου ερωτηθείς για τις οφειλές του κράτους προς την ΑΗΚ ύψους 25 εκ. για ενοικίαση γεννητριών ο κ. Τσουρής είπε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί παρά το ότι υπάρχει υπουργική απόφαση για να πληρωθεί το ποσό στην ΑΗΚ. «Δεν πληρώθηκαν ακόμη και με λύπη παρατήρησα ότι στον προϋπολογισμό του 2013 δεν έχει ενσωματωθεί και αυτό μπορεί να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις για το ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις για τα λεφτά αυτά», σημείωσε.

50 ΕΚΑΤ. ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.

Ο πρόεδρος της Αρχής είπε ότι οι οφειλές σε λογαριασμούς που έπρεπε να είχαν πληρωθεί, δηλαδή αυτών των οποίων η προθεσμία έχει λήξει, ανέρχεται στα 50 εκ. περίπου. Για τις αποκοπές στην παροχή σε νοικοκυριά, είπε ότι πολλές φορές το θέμα προβάλλεται στα ΜΜΕ με υπερβολές.Ανέφερε ότι από τις 550,000 καταναλωτές της ΑΗΚ, έχει αποκοπεί το ρεύμα σε 1,600 υποστατικά τα οποία δεν ανταποκρίνονταν με κανένα τρόπο ούτε καν στις ευκολίες πληρωμής που τους πρότεινε η Αρχή.

Η ΣΕΠΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας είπε ότι οι παρατηρήσεις είναι αποδεκτές και κατανοητές και ότι πάγια θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν και είναι ότι πρέπει να γίνουν αρκετές θεσμικές αλλαγές στους ημικρατικούς ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα, πιο οικονομικά και πιο ευέλικτα μέσα στα πλαίσια του δημοσίου δικαίου.

Για τα περί μείωσης προσωπικού στην ΑΗΚ, ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ είπε ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση και συναντίληψη με ΔΣ όσον αφορά το θέμα του αναγκαίου προσωπικού για ΑΗΚ και ότι μέσα στα πλαίσια της μείωσης της κατανάλωσης άρα και της μείωσης των εισπράξεων και του κύκλου εργασιών της ΑΗΚ, θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα ποσοστό το προσωπικό.

«Οι συντεχνίες έχουμε δημόσια δηλώσει ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την απόφαση της ΡΑΕΚ εδώ και δύο χρόνια για σταδιακή μείωση κατά δέκα τοις εκατό, και είμαστε σε διαβουλεύσεις με το ΔΣ για να επιτευχθεί με τον πλέον ομαλό τρόπο ανέφερε. Σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι «εκείνο που έχουμε μπροστά μας είναι σχέδιο πρόωρης, εθελούσιας αφυπηρέτησης από οργανισμό, επεξεργαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο για να μπορεί να καλύψει αυτό και πιο νεαρής ηλικίας άτομα με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα φύγουν».



alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...