Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

«Η Κύπρος έχει όσο φυσικό αέριο έχει συνολικά η Ε.Ε»


Είναι τεράστια τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο Σόλωνας Κασίνης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στον LGR, o κ. Κασίνης είπε πως «εμείς υπολογίζουμε ότι έχουμε 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και αν αναλογιστεί κανείς σήμερα ότι οι χώρες όλες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας, έχουν 64,4 τρισεκατομμύρια, καταλαβαίνεται ότι η μικρή Κύπρος με μικρό πληθυσμό και μικρή οικονομία έχει οπωσδήποτε ουσιαστικά αποθέματα και μπορεί να συνδράμει και στα κράτη της ΕΕ και στην ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και αν χρειαστεί και προς την Ασία».

Πρόσθεσε πως «δεν θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια και όλοι θα μας σεβαστούν και θα μας εκτιμούν και αυτό το οποίο γίνεται σήμερα με το να μας υποτιμούν και να παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας και να μην υπάρχει καθόλου αλληλεγγύη, είναι οπωσδήποτε επιλήψιμο, και αυτά δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για αυτό σας διαβεβαιώνω».

Για τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να απειλούν και να φοβερίζουν, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τη δική μας εργασία επί των τεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κασίνης είπε ότι ένα έργο υποδομής που προγραμματίζεται είναι το τερματικό υγροποίησης αερίου ενώ θέματα αγωγών, διασυρμάτωσης, ηλεκτρικής ενέργειας είναι επιπρόσθετα και επικουρικά. Πρωτίστως είναι το ενεργειακό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει τα της υγροποίησης του φυσικού αερίου, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν είναι βιώσιμος ο τερματικός σταθμός χωρίς το ισραηλινό φυσικό αέριο, ο κ. Κασίνης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «ήδη λήφθηκαν τέτοιες αποφάσεις και προχωρούμε για το τερματικό υγροποίησης».

Ερωτηθείς για την επιβεβαιωτική γεώτρηση που άρχισε πριν μια εβδομάδα και πραγματοποιείται στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 από τη διαχειρίστρια εταιρεία Noble, ο κ. Κασίνης είπε ότι «βαίνει καλώς, χωρίς κανένα πρόβλημα και θα έχουμε απτά αποτελέσματα μετά από παρέλευση 2-3 μηνών».

Είπε πως «δεν πιστεύω να είναι αρνητικά τα αποτελέσματα, θα είναι πολύ θετικά, αν και όλες οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι αμερικάνικες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι πάντα πολύ συντηρητικές στις ανακοινώσεις τους».

Αναφορικά με κοιτάσματα πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε πως «έχουμε συνομολογήσει ακόμα πέντε συμβόλαια, δύο με την TOTAL και με το κονσόρτσιουμ των εταιρειών ENI και KOGAS ακόμα τρία.»

Εξήγησε ότι «το συμβόλαιο το οποίο έχουμε υπογράψει με την TOTAL εξυπακούεται ότι στο τεμάχιο 10 θα γίνει γεώτρηση κατευθείαν για πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει ότι προς το τέλος του 2014 θα τρυπήσουμε για πετρέλαιο, άρα σε ένα- ενάμιση χρόνο θα το έχουμε το πετρέλαιο, θα το φορτώνουμε σε πλοία, δεν θα θέλει αγωγούς, δεν θα θέλει τερματικό υγροποίησης και να μπορούμε να το μετατρέπουμε σε χρήματα».
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...