Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εκτός ελέγχου παραμένει η πυρκαγιά σε Σκαρίνου και Άγιο Θεόδωρο

Έχουν εκκενωθεί σπίτια της περιοχής - Υπό κράτηση 19χρονος στρατιώτης


Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στη περιοχή για να δώσουν μάχη με τις φλόγες.

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης σε τέσσερα μέτωπα στην περιοχή Σκαρίνου, Αγίου Θεοδώρου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί είναι τεράστια, καθώς κάηκαν μεγάλες εκτάσεις με άγρια βλάστηση, ελαιόδεντρα κι άλλα οπωροφόρα δέντρα κάποια επαγγελματικά υποστατικά, αυτοκίνητα, ενώ σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί ατόμων που επιχειρούσαν να σβήσουν εστίες της φωτιάς.

Με δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή ανέφερε ότι «όλες οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς και εθελοντικές ομάδες θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη περιοχή για να δώσουν μάχη με τις φλόγες. Δύο από τα οκτώ συνολικά πτητικά μέσα τα οποία προσπαθούσαν όλη μέρα να σβήσουν τις πυρκαγιές, έχουν ήδη αποχωρήσει αφού λόγω του σκότους δεν είναι δυνατόν να ανεφοδιαστούν και να επιστρέψουν στη περιοχή για ρίψεις νερού».

Πρόσθεσε ότι «αναμένεται πως τα πτητικά μέσα με το πρώτο φως αύριο το πρωί θα ριχθούν και πάλι στη μάχη με τις φλόγες για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Εκατό πυροσβέστες με 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας, Λευκωσίας, Λεμεσού, 5 οχήματα του Τμήματος Δασών και της ΕΜΑΚ, καθώς μέλη της Πολιτικής Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς και εθελοντές προσπαθούν από το πρωί να θέσουν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς. Για κατάσβεση της φωτιάς βοήθησαν από αέρος δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, τα δυο ελικόπτερα των βρετανικών Βάσεων Επισκοπής

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή δυσκόλεψαν πολύ το έργο της πυροσβεστικής.

Η κ. Κεμιτζή είπε ακόμα ότι «άνδρες της Πολιτικής Άμυνας μετέβησαν σε ορισμένα σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο και τη Σκαρίνου που βρίσκονται πολύ κοντά στο δρόμο της φωτιάς και ζήτησαν προληπτικά από τους κατοίκους τους να μεταβούν είτε στα δημοτικά σχολεία είτε στα κοινοτικά μέγαρα των δύο κοινοτήτων. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δύο Κοινότητες να εκκενωθούν προληπτικά αφού σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα εξακολουθήσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι. Ωστόσο η κατεύθυνση των ανέμων αλλάζει συνεχώς και αυτός είναι ο κύριος λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές» σημείωσε.


Κλειστός για ώρες ο αυτοκινητόδρομος
Ανέφερε επίσης ότι «ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας – Λεμεσού που ήταν κλειστός για ώρες λόγω της πυρκαγιάς έχει ανοίξει και επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να κλείσει και πάλι αφού λόγω της συνεχούς αλλαγής της φόρας των ανέμων μπορεί να υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο πυκνοί καπνοί καθιστώντας την ορατότητα δύσκολη. Απευθύνουμε έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να κάνει μόνο τις απαραίτητες διακινήσεις».

Η κ. Κεμιτζή είπε ακόμα ότι «έχει κληθεί όλο το προσωπικό που ήταν εκτός υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς για αντιμετώπιση πυρκαγιών ή οποιονδήποτε άλλων αναγκών».


Υπό κράτηση 19χρονος στρατιώτης
Εν τω μεταξύ, ο 19χρονος στρατιώτης που συνελλήφθη το απόγευμα, τέθηκε υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής του.

Ο νεαρός, που κατοικεί στην περιοχή Τόχνης - Χοιροκοιτίας, δεν παραδέχεται ενοχή, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύλληψη του έγινε κατόπιν μαρτυρίας και αφού εντοπίστηκε από περίπολο να περιπλανάται στην περιοχή της πυρκαγιάς. ο 19χρονος θεωρείται ύποπτος για εμπρησμό τουλάχιστον για μία από τις τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν.


Χάσικος: Πολυμέτωπη η πυρκαγιά
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, διέκοψε νωρίτερα σήμερα το πρόγραμμά του και μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή Χοιροκοιτίας, όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, για να επιθεωρήσει επιτόπου την κατάσταση, αλλά και για σκοπούς καλύτερου συντονισμού.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χάσικος, ανέφερε: «Η πυρκαγιά είναι πολυμέτωπη και τέθηκε ταυτόχρονα σε πολλά και διαφορετικά σημεία, γεγονός που συνηγορεί στο ενδεχόμενο η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά πέραν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκονται στην περιοχή όλα τα αρμόδια Τμήματα της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση έχει αποσπάσει όλα τα πτητικά και επίγεια μέσα που μπορεί να διαθέσει για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Παράλληλα, εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Ταμείου Θήρας, του Τμήματος Δασών, εθνοφρουρών, εθελοντών, καθώς και απλών πολιτών, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν και για την καθοριστική συμβολή τους στο δύσκολο αυτό έργο.

Στην περιοχή μετέβησαν, επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Εκκενώθηκε η Χοιροκοιτία
Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η κοινότητα Χοιροκοιτίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα που είχε και αυτή εγκλωβιστεί στο σπίτι της στη περιοχή «Καυκαλιά» στη Χοιροκοιτία απεγκλωβιστηκε και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στο χωριό Μαρώνι εκκενώθηκε, αρκετά αυτοκίνητα και βαριά μηχανήματα τυλιχθηκαν στις φλόγες ενώ ορισμένα σπίτια είχαν κινδυνέψει από τη φωτιά, ωστόσο τελικά έγινε κατορθωτό να διασωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...