Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ψευδοπανώλη σε χιλιάδες πτηνά στο Μάμμαρι

Τρείς μονάδες τέθηκαν σε καραντίνα ενώ τις επόμενες ώρες θα θανατωθούν 150.000 πτηνά


Διευκρινίζεται ότι η ψευδοπανώλη των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Με ψευδοπανώλη διαγνώστηκαν χιλιάδες πτηνά σε τρεις πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Μάμμαρι. Οι τρείς μονάδες τέθηκαν σε καραντίνα ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να θανατωθούν 150 χιλιάδες πτηνά.

Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκονται στην περιοχή από χθες το απόγευμα, διενεργούν ψεκασμούς στα διερχόμενα αυτοκίνητα και λαμβάνουν και άλλα μέτρα προστασίας, τα οποία θα συνεχισθούν για 20 ημέρες.

Η ζώνη προστασίας έχει ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τις μολυσμένες μονάδες ενώ η ζώνη επιτήρησης έχει ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα της ψευδοπανώλης εντοπίστηκαν αρχικά σε πτηνοτροφική μονάδα στο Μάμμαρι, πρίν από μία εβδομάδα.

Η ψευδοπανώλη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και εμφανίζεται ιδιαίτερα στις βιομηχανίες πουλερικών. Η μετάδοση εμφανίζεται από την έκθεση στα περιττώματα καθώς και μέσω της επαφής με τη μολυσμένη τροφή και το νερό

Η έκθεση των ανθρώπων στα μολυσμένα πουλιά μπορεί να προκαλέσει ήπια επιπεφυκίτιδα και γρίπη, αλλά δεν θέτει κανέναν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ούτε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η χρήση των προφυλακτικών εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων μειώνει την πιθανότητα των ξεσπασμάτων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μόλυνση να προκλήθηκε από λανθασμένο εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...