Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πανικός από την παραίτηση Χλωρακιώτη

Η παραίτηση Χλωρακιώτη, έχει ήδη οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στα ταμεία, σε μια προσπάθεια για μαζικές αναλήψεις χρημάτων

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται επιχειρήσεις και τραπεζικοί οίκοι, μετά την υποβολή παραίτησης από τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη. Η παραίτηση, η οποία θα έχει ισχύει από τις 30 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στα ταμεία, σε μια προσπάθεια για μαζικές αναλήψεις χρημάτων, τόσο από τράπεζες όσο και από συνεργατικά ιδρύματα.

Όπως και κάθε Παρασκευή τους τελευταίους δύο μήνες, έτσι και αυτή την εβδομάδα, κυκλοφορούν όλο και πιο έντονες φήμες για κουρέματα. Αυτή την εβδομάδα, με δεδομένο πως και η Δευτέρα είναι τραπεζική αργία, οι φήμες είναι ακόμα πιο έντονες, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα του Συνεργατισμού δεν μπόρεσαν να κρυφτούν πίσω από την επίσημη τοποθέτηση πως οι ανάγκες των ΣΠΕ θα κυμανθούν στα 1.5 δισ. ευρώ.

Οι υπόγειες πιέσεις σχετικά με την ανανέωση κρατικού χρέους από πλευράς του Συνεργατισμού, συνέβαλαν επίσης στο αίσθημα ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παραίτηση Χλωρακιώτη, αμέσως ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πως το Eurogroup θα καταλήξει σε απόφαση για νέο κούρεμα στα συνεργατικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές, η παραίτηση δεν σχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία. «Γι αυτό εξάλλου και δεν παραιτείται άμεσα, αλλά στο τέλος Σεπτεμβρίου», σχολίασε κρατικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τους λόγους πίσω από την παραίτηση, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν, ούτε με ένα ενδεχόμενο κούρεμα, ούτε με την κόντρα πίσω από την ανανέωση του χρέους.

«Είναι ένα προσωπικό ζήτημα και μια προσωπική απόφαση», σχολίασε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία στο παρελθόν υπήρξε και «σχετική αλληλογραφία» μεταξύ του κ. Χλωρακιώτη και της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ίδιος δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξω δια της πρόωρης αφυπηρετήσης μου το δρόμο για να διοριστεί ένας νέος ΓΔ και να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιο νέο άνθρωπο να χαράξει νέα στρατηγική”

Ερωτηθείς, ο κ. Χλωρακιώτης, αν ευσταθούν οι φήμες περί κουρέματος στο Συνεργατισμό και αν αποτελεί λόγος για την αποχώρηση του ενδεχόμενο κούρεμα στο Συνεργατισμό, απάντησε χαρακτηριστικά: «Πώς γίνεται να γίνει κούρεμα στο Συνεργατισμό; Θα κάνουμε δύο ανακεφαλαιοποιήσεις; Μια με τα λεφτά της τρόικας και μια με bail in; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Η ανακοίνωση της ΣΚΤ

Την απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη να αφυπηρετήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, προτού λήξει το συμβόλαιο εργοδότησής του, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

"Με δεδομένες τις διαρθρωτικές και άλλες αλλαγές, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μετά την έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού που, με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013, η απόφαση αυτή του κ. Χλωρακιώτη λήφθηκε για να ανοίξει το δρόμο διορισμού νέου Γενικού Διευθυντή ώστε ο τελευταίος να εμπλακεί από τώρα σε όλα τα διαδραματιζόμενα, σε όλες τις αποφάσεις, στο σχεδιασμό για το αύριο και κατ’ επέκταση, με τη βοήθεια και στήριξη όλων, να είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται  αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες της Τράπεζας και του Συνεργατικού Κινήματος", προσθέτει.

Αναφέροντας ότι σέβεται την απόφαση του κ. Χλωρακιώτη, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον ίδιο για τη πολυετή προσφορά του και τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς το Συνεργατικό Κίνημα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, τόσο από τη θέση του Εφόρου Συνεργατισμού όσο και από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας και εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο κ. Χλωρακιώτης θα συνεχίσει να προσφέρει προς το Συνεργατικό Κίνημα τις συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρία του.

Τέλος, αναφέρει ότι ο κ. Χλωρακιώτης θα προβεί σε σχετική δήλωση την Παρασκευή στις 9:30 π.μ. στα γραφεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

kathimerini.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...