Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συζήτηση επί όλων των θεμάτων μεταξύ Κασουλίδη–Χέιγκ στο Λονδίνο

Αμοιβαίες διευκρινίσεις επί των θέσεων κάθε χώρας επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σε γεύμα εργασίας στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Βρετανίας.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση στην επίσημη κατοικία του Γουίλιαμ Χέιγκ πως επρόκειτο για «μια καλή αρχή» στις επαφές με τον ομόλογό του. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε για όλα τα θέματα που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο: το Κυπριακό, όπου εξηγήσαμε πλήρως τις γνωστές θέσεις μας μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς και διμερή θέματα τα οποία αποφασίσαμε να θέσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου».

Όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, μπορεί οι δύο πλευρές να έχουν αρκετές φορές διαφορετικές προσεγγίσεις επί θεμάτων, αλλά «είναι καλά να παραμένουμε πάντα μέσα στα πλαίσια της συζήτησης και του διαλόγου για να παίρνουμε εκείνα που τελικά νομίζαμε ότι διαφωνούσαμε ενώ συμφωνούμε και να αφήνουμε τα υπόλοιπα για να συνεχίσουμε να τα συζητούμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης διεθνή θέματα ιδιαίτερα της ευρύτερης κυπριακής γειτονιάς, με ανάδειξη της σημασίας των υδρογονανθράκων. «Είμαστε η χώρα της ΕΕ που συνορεύει με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τη Συρία, το Ισραήλ, το Μεσανατολικό, το Λίβανο και αναδείξαμε με τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανού υπουργού τη σημασία των υδρογονανθράκων σαν μια μελλοντική γέφυρα φιλίας και συνεννόησης μεταξύ όλων των κρατών της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενης της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά και όχι μόνο».

Ως προς το πώς αντιμετωπίζει η Βρετανία το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Βρετανία δέχεται τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση εξεδήλωσε δια μέσου του κ. Χέιγκ την επιθυμία να βοηθήσει σε τομείς που μπορεί να βοηθήσει.

«Εμείς αναπτύξαμε τη σημασία που αποδίδουμε σε μέτρα όπως η Αμμόχωστος σαν καταλυτική για να μπορέσουμε να αντικρύσουμε το υπόλοιπο του κυπριακού προβλήματος με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Γενικά νομίζω ότι εφόσον υπάρχει κατανόηση των θέσεων του ενός και του άλλου τα πράγματα δε θα δημιουργούν περιπλοκές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση της Βρετανίας απέναντι στην Τουρκία απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι ναι μεν έγινε αναφορά με τον κ. Χέιγκ στις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να βγουν συμπεράσματα κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και πόσο τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές απειλές γύρω από τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Κασουλίδης είπε πως νομίζει ότι «όλοι συμφωνούν πως οι υδρογονάνθρακες πρέπει να αποτελέσουν το κίνητρο για την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, παρά να αποτελούν – κάτι που θα είναι αντιπαραγωγικό – αντικείμενο απειλών και εκβιασμών».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει εποικοδομητικά, φτάνει να υπάρχει η διάθεση αμοιβαίας συνεννόησης εκ των προτέρων και της συνεχούς συνεννόησης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο πιστεύει ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στη G8 που αρχίζει σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία, απάντησε ότι η εντύπωση που συναποκομίζει είναι πως το θέμα δε θα συζητηθεί. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα τρέχοντα σημαντικά προβλήματα στα οποία έχει αναφερθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα αποφασίσουν στη G8 για την περιοχή μας γενικότερα και το ρόλο των χωρών στην περιοχή μας που αγγίζει έμμεσα το Κυπριακό».

Χέιγκ: Σθεναρής η διμερής σχέση Κυπρου - ΗΒ
Τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου εξήρε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε δήλωση που εκδόθηκε μέσω του Φόρεϊν Όφις μετά τη συνάντησή του με τον Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο.

«Η σθεναρή διμερής σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου κομίζει οφέλη και στους δυο μας και είμαστε πρόθυμοι να τη βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο. Διαβεβαίωσα τον κ. Κασουλίδη για την πρακτική στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου ενόσω η Κύπρος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η δήλωση Χέιγκ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου.

«Οι Κύπριοι μπορούν να υπολογίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στήριξη των ανανεωμένων προσπαθειών για μια συνολική λύση», αναφέρει η δήλωση και καταλήγει με την επισήμανση των υπολοίπων θεμάτων συζήτησης: «Θέλω επίσης να συνεχίσουμε τη συνεργασία επί των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεών μας. Ως πολύτιμοι εταίροι στην ΕΕ, συζητήσαμε πώς να κάνουμε την ΕΕ πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική. Ο κ. Κασουλίδης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις επί μιας σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας».

kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...