Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Φυσικό αέριο «για όλους τους Κυπρίους» ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ!

Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής ίσων αποστάσεων, αφήνει να εννοηθεί ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι «προς όφελος και των δύο κοινοτήτων»

Το φυσικό αέριο αποτελεί «ισχυρό κίνητρο» για την εξεύρεση μιας «διαρκούς λύσης» στο Κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία προτείνει εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού κινείται μέσα στα γνωστά πλαίσια των «ίσων αποστάσεων». Σε αναφορά του για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό και για τις εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, τονίζει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος πλούτος ανήκει σε όλους τους Κυπρίους» και ότι «κάτι τέτοιο είναι όφελος και για τις δύο κοινότητες».

«Ελπίδα μου είναι πως η ανακάλυψη θα γεννήσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων όσων έχουν συμφέρον στην περιοχή» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του, η οποία δόθηκε στα μέλη του ΣΑ υπό μορφή σχεδίου και επίσημα θα δοθεί εντός της εβδομάδας.

Αναφορά κάνει και στην οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «έχει τη δυνατότητα να επιδράσει αρνητικά στις διακοινοτικές επαφές και σχέσεις».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στην τεχνική επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την προστασία τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς και στις δύο πλευρές του νησιού.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου, διατυπώνοντας την άποψη ότι «έφερε νέα ελπίδα» και «επιφυλακτική αισιοδοξία» για εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Ο κ. Αναστασιάδης, ως ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επίσης διαβεβαίωσε ότι θα αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στην πλήρη προετοιμασία της έναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...