Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τούρκος αντιπρόεδρος: Να μοιραστεί το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους

Ζήτησε οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης και Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις

Οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης και Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος είπε επίσης ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη μονομερή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των «εορτασμών» για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αταλάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος κατέβαλαν ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά «προέβη σε κάθε θυσία που της αναλογούσε».

«Να περιμένει κανείς από τους Τουρκοκύπριους ότι θα παραιτηθούν της αυτοδιοίκησής τους, του ισότιμου καθεστώτος και του ισότιμου συνεταιρισμού και να ελπίζει ότι θα αποδεχθούν να ζήσουν ως μειονότητα αποτελεί κενού περιεχομένου όνειρο», πρόσθεσε ο Αταλάι. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί, ισχυρίστηκε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τις μονομερείς προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού που άρχισαν κατά την περίοδο του Δημήτρη Χριστόφια και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κοινό μέλλον των δύο πλευρών στην Κύπρο.

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην μονομερή εκμετάλλευση των πόρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού και μάλιστα να τις παρουσιάζει ως εγγύηση, τότε μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη η διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών», ανέφερε προσθέτοντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν πάνω στους φυσικούς πόρους του νησιού και θα πάρουν το μερίδιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...