Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η κυπριακή βουλή πάει διακοπές και ψηφίζει 80 νομοσχέδια!

Τα μνημονιακά νομοσχέδια πρέπει να ψηφιστούν πριν αρχίσει η αξιολόγηση από την Τρόικα η οποία καταφθάνει στις 17 Ιουλίου

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής σήμερα κατεβάζει ρολά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα ανοίξει πάλι τον Σεπτέμβριο όταν θα τελειώσουν τα μπάνια των βουλευτών. Θερινά τμήματα δεν υπάρχουν και έτσι ότι είναι να ψηφιστεί θα ψηφιστεί σήμερα άρον - άρον. Στη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας, περιλαμβάνονται πέραν των 80 νομοθετημάτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οκτώ μνημονιακά νομοσχέδια. Τα επτά αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η Κυβέρνηση ζήτησε αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης για να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Τρόικα, κάτι που θα γίνει κατά την παραμονή της Τρόικας στην Κύπρο στο τέλος του μηνός.

Τα μνημονιακά νομοσχέδια πρέπει να ψηφιστούν πριν αρχίσει η αξιολόγηση από την Τρόικα η οποία καταφθάνει στις 17 Ιουλίου.
Τα κυριότερα μνημονιακά νομοσχέδια είναι το νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται η πρωτοβάθμια εποπτεία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Κεντρική Τράπεζα, η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από 30 Σεπτεμβρίου στις 15 Νοεμβρίου, νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ, που προβλέπει μείωση του προστίμου από το 10% στο 5% για καθυστέρηση εκπλήρωσης καταβολής του φόρου και απαλλαγή από το πρόστιμο σε όσους δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, κατά την περίοδο που ήταν κλειστές οι τράπεζες.

Επίσης, αναμένεται να υπερψηφιστεί νομοσχέδιο για την εναλλαξιμότητα (κινητικότητα) στη δημόσια υπηρεσία, που θα προβλέπει ότι δεν θα χρειάζεται η συγκατάθεση του υπαλλήλου, για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία και νομοσχέδια για ανταλλαγή πληροφοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και οι περί προστασίας νόμος και κανονισμοί.
Από τα υπόλοιπα νομοθετήματα σημαντική θεωρείται η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για απαγόρευση της μετάδοσης διαφημίσεων από το ΡΙΚ.

Σήμερα η Κυπριακή Βουλή πρέπει να υπερψηφίσει και δύο τροποποιήσεις του Συντάγματος ώστε να μην εξαιρούνται οι δικαστές και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας από τις περικοπές μισθών και για να επιτρέπεται η έκδοση Κυπρίων πολιτών στο εξωτερικό για αδικήματα που διέπραξαν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Επίσης αναμένεται να εγκριθεί νομοσχέδιο για την παραχώρηση κουπονιών αντί χρημάτων στους αιτητές πολιτικού ασύλου. και ενώ οι βουλευτές θα βρουν χρόνο για όλα δεν υπάρχει χρόνος για να ψηφιστεί η πρόταση νόμου για περιορισμό των δικαιούχων λιμουζίνων από κρατικούς αξιωματούχους και το θέμα αναβάλλεται για τοπ Φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...