Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Κύπρος: Άρχισαν οι πιέσεις από την Τρόικα προς την κυβέρνηση


Έντονες προειδοποιήσεις άρχισαν να απευθύνουν στην κυπριακή κυβέρνηση οι δανειστές της Τρόικας, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, που ξεκινά την Τετάρτη, αλλά και στην πορεία προς τη δεύτερη δόση του δανείου, που αναμένεται να εγκριθεί ή να απορριφθεί τον Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες, που προέρχονται από επίσημες πηγές, η Τρόικα επιδιώκει να πιέσει ή και να εκβιάσει τις κυπριακές Αρχές να κλείσουν τάχιστα όλα τα ανοικτά μέτωπα, επιστρατεύοντας προς τούτο, την πρακτική των προειδοποιήσεων για τις συνέπειες που θα υποστεί η Κύπρος εάν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Εστιάζουν κυρίως την προσοχή τους στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, γιατί θεωρούν ότι αυτό διατηρεί την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο και δημιουργεί «αλυσιδωτούς κινδύνους» για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος.

Γι’ αυτό, σε συνομιλίες τους, εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Τρόικα θα είναι σε θέση να υποβάλει θετική έκθεση ενώπιον του Γιούρογκρουπ της 13ης Σεπτεμβρίου με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που αναμένεται στα τέλη του ίδιου μήνα. Παράλληλα, θεωρούν και άρχισαν από τώρα να διοχετεύουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για επικαιροποίηση του κυπριακού Μνημονίου, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της Τρόικας.

Η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου δεν είναι το μοναδικό ανοικτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η Λευκωσία και το οποίο προκαλεί ανησυχία σε κύκλους του Γιούρογκρουπ. Όπως μας πληροφορούν, θεωρούν ακόμα ότι πρέπει να προωθηθούν η σύσταση δημοσιονομικού συμβουλίου, η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, η αναδιάρθρωση του συστήματος προνοίας, η διαφοροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας συνεργατικών ιδρυμάτων, το σχέδιο ρυθμίσεων για την αγορά ενέργειας και η παρουσίαση του σχεδιασμού για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...