Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Λιλλήκας - Περδίκης: Επιβάλλονται συνεργασίες


Ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων που αναμένονται στο Κυπριακό αλλά και της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι επιβεβλημένη η συνεργασία πολιτικών δυνάμεων  που έχουν ταυτόσημες απόψεις στα πιο πάνω καίρια ζητήματα, τόνισαν μετά την συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές.

Μετά την συνάντηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για εμάς το κυρίαρχο δεν είναι τα ποσοστά των Ευρωεκλογών αλλά το κυρίαρχο είναι όντως, αυτά που μας ενώνουν να τα κάνουμε αρκετά εξυπηρετώντας και προασπίζοντας τον τόπο μας».

«Εάν το πετύχουμε αυτό και άλλες δυνάμεις θα ενταχθούν σε μια τέτοια συνεργασία για να δώσουμε από κοινού την μάχη. Οι προοπτικές υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν και ακριβώς το γεγονός ότι συζητούμε σημαίνει ότι υπάρχουν συγκλίνουσες θέσεις και σε εμάς εναπόκειται να οικοδομήσουμε την συνεργασία», είπε ο κ.. Λιλλήκας.

Ανέφερε ότι στη Συμμαχία Πολιτών «δεν είμαστε ιδεολογικό κόμμα, έχουμε απόλυτο σεβασμό προς την ιδεολογία και της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και για μας το πρώτιστο είναι πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού και πώς θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τις εξελίξεις που έρχονται και πως θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και στο εθνικό αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα και να δημιουργήσουμε προοπτική ελπίδας η οποία σχηματίζεται μέσα από την συνεργασία αυτών των δυνάμεων».


Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Συμμαχία Πολιτών έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της την συνεργασία με δυνάμεις ή και οργανωμένα σύνολα με τα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ταύτιση θέσεων ιδιαίτερα στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τον τόπο μας όπως είναι το Κυπριακό, το μνημόνιο λιτότητας και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «με βάση και την απόφαση της Πολιτικής Συγκλήτου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με τους Οικολόγους, η πρόσκληση μας προς την ΕΔΕΚ παραμένει ανοικτή καθώς και σε όλα τα οργανωμένα σύνολα για να πετύχουμε αυτό τον μεγάλο στόχο».

«Ασφαλώς μας ενώνουν κοινές θέσεις ή συγκλίνουμε σε πάρα πολλά ζητήματα και με το Κίνημα Οικολόγων και με την ΕΔΕΚ για αυτό και απευθυνθήκαμε προς την ΕΔΕΚ για αυτό και το Κίνημα Οικολόγων απευθύνθηκε προς εμάς», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε ότι «αυτές οι κοινές θέσεις που μας ενώνουν αυτές οι συγκλίνουσες απόψεις μπορούν να αποτελέσουν το μέτωπο αντίστασης που προσδοκούν από εμάς οι πολίτες γιατί αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Νέα Υόρκη τροχιοδρομούν γεγονότα τα οποία θα έχουν φοβερές συνέπειες στην ποιότητα της λύσης του Κυπριακού».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «το μνημόνιο δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα μας φέρει σε ένα 2014 με μεγαλύτερη οικονομική κρίση, με ανέργους πέραν των 100 χιλιάδων και απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις εκτιμούμε ότι αυτό που οι πολίτες προσδοκούν από εμάς είναι μια συνεργασία που θα έχει κοινές δράσεις, κοινές θέσεις χωρίς να επηρεαστεί η αυτοτέλεια και η οντότητα του κάθε ενός».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «βεβαίως μπορεί να υπάρξει και κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές και όχι μόνο στις Ευρωεκλογές διότι ακολουθούν μεγάλες προκλήσεις και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των πολιτών».

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι κοινές συνισταμένες στο Κυπριακό και στην Οικονομία και στα άλλα ζητήματα θα μπορέσουν να αποτελέσουν την βάση για περαιτέρω διάλογο ώστε με ειλικρίνεια και καθαρές θέσεις και με προοπτική ελπίδα να απευθυνθούμε στους Κύπριους πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε την συνάντηση, η οποία κράτησε πέραν της μίας ώρας «γόνιμη και εποικοδομητική και ασφαλώς αναμένουμε συνέχεια αυτό του διαλόγου που εγκαινιάσαμε».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «τα βρίσκουμε μεταξύ μας στο ότι οι εξελίξεις από την Νέα Υόρκη είναι πολύ αρνητικές και εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός ότι άλλαξε στάση η Τουρκία».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «εμείς είδαμε μια Τουρκία και ένα Γκιουλ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να συμπεριφέρεται όπως πάντα, να αποχωρεί η τουρκική αντιπροσωπεία από τα έδρανα της Γενικής Συνέλευσης επειδή μιλούσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τώρα γιατί κάποιοι χαριεντίζονται ότι άλλαξε στάση η Τουρκία και βλέπουν οράματα έπειτα, εμείς μάλλον ανησυχούμε για την αντίληψή τους» είπε ο κ. Περδίκης και ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί με επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν λέει λέξη για την Αμμόχωστο και δεν αποχωρεί κανένας Τούρκος στρατιώτης αλλά αντίθετα αυξάνεται η παρουσία του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «έχουμε κοινό φόβο για την διαχείριση του Κυπριακού από την πολιτική μας ηγεσία και για τις εξελίξεις στην οικονομία διότι παρά τα θετικά μηνύματα που βλέπουν οι Κυβερνώντες, κάτω στην αγορά, στα σπίτια, στο παζάρι, στα κτίσματα, ο Κύπριος πονάει πάρα πολύ. Ο κυπριακός λαός αιμορραγεί μπροστά όχι μόνο μπροστά στους όρους αλλά και τις προοπτικές του μνημονίου αλλά και την διαχείριση του μνημονίου», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και είπε ότι «είδαμε να ψηφίζονται φορολογίες ξανά, των 140 εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που το μνημόνιο ζητά 100 εκατομμύρια ευρώ».

«Είναι μνημονιακότεροι του μνημονίου αυτοί που κυβερνούν την χώρα», είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε ότι «απέναντι σε αυτά τα δύσκολα θέματα όχι μόνο τα βρίσκουμε θεωρητικά αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να τα βρούμε και στην πολιτική μάχη και στους πολιτικούς αγώνες για αυτό ελπίζω και με τους φίλους της Συμμαχίας Πολιτών και τους άλλους φίλους του ΚΣ ΕΔΕΚ θα μπει κυρίαρχο ζήτημα η ανάγκη της συνεργασίας απέναντι στους μεγάλους αυτούς κινδύνους που βιώνει ο κυπριακός λαός παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα που αφορούν το κάθε κίνημα ή κόμμα ξεχωριστά».

Για τις Ευρωεκλογές τον Μάη ο κ. Περδίκης είπε ότι «είναι κρίσιμες γιατί ο κυπριακός λαός έχει υποστεί μια σοβαρή επίπτωση από αποφάσεις που έχουν παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφάσεις που αφορούν και το Κυπριακό περνούν μέσα από τα ευρωπαϊκά βήματα, άρα επιβάλλεται η φωνή του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο να γίνει πιο δυνατή και πιο πατριωτική με την ευρύτερη έννοια του όρου».

Όπως είπε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, «εκείνες οι δυνάμεις που και εμπειρία έχουν και γνώση και έχουν ενεργήσει στην ιστορία τους – μικρή ή μεγάλη - με τρόπο πατριωτικό έχουν υποχρέωση να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν ενόψει των Ευρωεκλογών για να δυναμώσει η δυνατή κυπριακή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο».

Για την συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι κατά την διάρκειά της έγινε μια «συζήτηση εξαιρετικά γόνιμη και διαφωτιστική».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «εμείς σεβόμαστε κάθε άποψη και δεν έχουμε στην αντίληψη την δίκη μας οποιεσδήποτε παρωπίδες ή δεν ή δεν θέτουμε όρους και προϋποθέσεις».

«Σεβόμαστε τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών, θεωρούμε ότι είναι βάσιμες και θα προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε μια σύγκλιση αυτών των απόψεων με τους άλλους φίλους του ΚΣ ΕΔΕΚ», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε ότι «η προσπάθειά μας έχω την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί και θα μελετήσουμε ως Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων την ερχόμενη Τρίτη στην συνεδρίασή μας ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αυτής μας της προσπάθειας».


alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...