Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στο Ανώτατο για τον Διοικητή ο Πρόεδρος - Τι απαντά η Κεντρική


Λευκωσία: Λύση μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αναζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα όσα...προκύπτουν από τις αποφάσεις και ενέργειες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Ήδη άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν την επάρκεια του Πανίκου Δημητριάδη ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων του ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξή του στο «Μέγα», σ’ ό,τι αφορά το θέμα Δημητριάδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει πως η ανοχή που επέδειξε στον κεντρικό τραπεζίτη έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Τα όσα είπε χθες βράδυ στην εκπομπή «Μικροσκόπιο» με τον Μιχάλη Παυλίδη, δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βάζει τέλος στην όποια ανοχή επέδειξε έναντι του κ. Δημητριάδη και προχωρά στα επόμενα βήματα.


Αυτό που φαίνεται να έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι οι ενέργειες του κ. Δημητριάδη στο θέμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.


Όπως είπε ο Πρόεδρος τον είχε καλέσει από καιρό να προχωρήσει εγκαίρως και να ελέγξει τα βιογραφικά των υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Κάτι που όμως δεν έγινε.


Ξεσπώντας ο Πρόεδρος τόνισε πως έχει «επιδείξει τρομερή ανοχή σ’ αρκετά θέματα πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων» του διοικητή.


Το δεύτερο σημείο που ήγειρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του είναι οι συχνές απουσίες του κ. Δημητριάδη στο εξωτερικό. Τόνισε πως «η οικονομία και οι ανάγκες του τόπου δεν θα εξαρτηθούν από τα καπρίτσια κανενός». Υπέδειξε δε με έντονο τρόπο ότι «δεν επιτρέπεται σε κανένα, που κατέχει ένα τέτοιο υψηλό αξίωμα να προτιμά να χρησιμοποιεί τον πλείστο από τον χρόνο του στο εξωτερικό αντί να ασκεί τα καθήκοντά του με επάρκεια».


Τονίζοντας πως η κατάσταση με τον διοικητή «δεν πάει» άλλο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε για πρώτη φορά τις προθέσεις του προκειμένου να βρεθεί μια άκρη στο όλο θέμα. Αποκάλυψε ότι ερευνά και στοιχειοθετεί «όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν την αδυναμία και την έλλειψη επάρκειας στην εκτέλεση των καθηκόντων του και αναλόγως, πάντα με βάση το Σύνταγμα, θα αποφασίσω ενδεχομένως προσφυγή στο Ανώτατο για τα περαιτέρω». Με την όλη κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακά σημεία η Κεντρική Τράπεζα επιλέγει να αποπροσανατολίζει σε ζητήματα που αφορούν τις δραστηριότητες του διοικητή και των πέριξ αυτού.


Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων η Κεντρική αποφάσισε χθες το μεσημέρι να εκδώσει ανακοίνωση για το εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε ο «Φ» και στο οποίο καταγράφεται μια σειρά από προσβλητικά σχόλια εις βάρος των κυπριακών μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων και στο οποίο φαίνεται η έντονη έγνοια των όσων βρίσκονται δίπλα από τον διοικητή να προσπαθούν να τον προστατέψουν από την κριτική που του ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης. Η Κεντρική Τράπεζα υπό το βάρος της κριτικής που δέχθηκε αναδιπλούται και αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη του εσωτερικού εγγράφου, αναφέρει ότι «ήταν ένα προκαταρκτικό σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας που στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της ΚΤΚ με τα ΜΜΕ».


Υπεραμύνεται του δικαιώματός της «να μελετά και να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από τα ΜΜΕ το έργο και οι δραστηριότητές της Κεντρικής». Στη συνέχεια επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «πιστεύει στη στενή συνεργασία των φορέων εξουσίας με τα ΜΜΕ ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμά τις γνώσεις, είτε την επάρκεια των λειτουργών ΜΜΕ της Κύπρου και αυτό αποδεικνύεται από τη πλήρη ενημέρωση που τους παρέχει στα θέματα που διαχειρίζεται».


Θεωρεί, τέλος, ως υπερβολική τη «διάσταση που δόθηκε σ’ ένα εσωτερικό έγγραφο που προβαίνει σε αξιολογήσεις και εισηγήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων της ΚΤΚ με τα ΜΜΕ». Θα πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι στο εσωτερικό έγγραφο που ετοίμασε ο Γιώργος Μ. Γεωργίου (ο οποίος σημειωτέον χθες κλήθηκε από το ΡΙΚ να τοποθετηθεί αλλά δεν απαντούσε) αναφερόταν ότι «οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με οικονομικά/τραπεζικά θέματα δεν έχουν ορθή αντίληψη του αντικειμένου» τους οποίους χαρακτηρίζει ως αμαθείς για τα εν λόγω θέματα.


Κεντρική: Προσπάθεια υπόσκαψης και ποδηγέτησης


Λίγο μετά την προβολή της συνέντευξης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Mega, η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανταποδίδει τα «πυρά», κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΚΤΚ αναφέρεται: «Με θλίψη παρατηρείται, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ. Η τοποθέτηση αναφορικά με την απουσία του Διοικητή από την Κύπρο είναι ανεδαφική.


Ο Διοικητής της ΚΤΚ εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.


Για παράδειγμα, θυμίζουμε τη συμβολή του Διοικητή της ΚΤΚ στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤΚ.


Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν».
cytoday.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...