Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οι προτάσεις Αναστασιάδη «μας έβαλαν σε θέση οδηγού», λέει η κυβέρνηση


Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τόσο για διορισμό διαπραγματευτή στο Κυπριακό όσο και για απόδοση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τα  Ηνωμένα Έθνη, έχουν βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέση οδηγού, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε παρατήρηση ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, δήλωσε ότι «θα ήταν υπέροχο να επιστραφεί η Αμμόχωστος» και ότι φαίνεται να δημιουργείται μια δυναμική για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας βλέπει τις προτάσεις και ενστερνίζεται τις ανησυχίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και για το γεγονός ότι χρειάζεται ένα βήμα από πλευράς Τουρκίας, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και επανέλθει η εμπιστοσύνη του κόσμου ότι όταν θα μπούμε σε συνομιλίες εννοούμε όλες οι πλευρές αυτά που λέμε για λύση το συντομότερο δυνατόν».

«Τόσο η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγινε αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό για διορισμό διαπραγματευτή όσο και η πρόταση του Προέδρου για την απόδοση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τα Ηνωμένα Έθνη και οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος, έχουν βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέση οδηγού στο θέμα που αφορά το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στη βάση των συνομιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει αυτό το θέμα και ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενώπιον της κυβέρνησης τουρκική πρόταση για την Αμμόχωστο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μας έχει μεταφερθεί καμιά τουρκική πρόταση για την Αμμόχωστο».

«Σημειώνουμε όμως ότι για πρώτη φορά τα τουρκικά ΜΜΕ μετά από διαρροές μιλούν για επεξεργασία πρότασης από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου», κατέληξε.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...