Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Απορρίφθηκαν από τη Βουλή δύο εκ των προαπαιτούμενων, νομοσχεδίων

«Όχι» των Κύπριων βουλευτών στα μνημονιακά σχέδια για τις συνεργατικές εταιρείες και την Ελληνική Τράπεζα


Υπ’ ατμόν βρίσκεται η εκταμίευση της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ προς τη Κύπρο, καθώς η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής απέρριψε σήμερα δύο εκ των προαπαιτούμενων, νομοσχεδίων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε την μεταφορά της αρμοδιότητας περί αδειοδότησης των συνεργατικών εταιρειών στη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Το άνωθεν νομοσχέδιο αποτελούσε ένα εκ των προαπαιτούμενων για την επόμενη, δόση, καθώς το υπογραφέν μνημόνιο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για να ολοκληρώσει την εναρμόνιση της εποπτείας και ελέγχου των συνεργατικών με των τραπεζών, οι κυπριακές αρχές θα εντάξουν την εποπτεία των συνεργατικών στην Κεντρική Τράπεζα, με την ψήφιση της νομοθεσίας να κρίνεται ως prior action».

Παράλληλα, με 23 ψήφους «κατά» και 21 «υπέρ», η Κυπριακή Βουλή απέρριψε και το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο προέβλεπε την μετατροπή των χρεογράφων της Ελληνικής Τράπεζας σε μετοχές.
Υπενθυμίζεται, πως χθες, Τετάρτη, ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem είχε δώσει το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ.

Eιδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, σε νέα του παρέμβαση για την κυπριακή οικονομία, υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει εκπληρώσει το σύνολο των προϋποθέσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Η Κύπρος πληροί τους όρους και επομένως η Ολλανδία συμφωνεί με την έγκριση της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ESM» υπερθεμάτισε ο J. Dijsselbloem.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...