Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαρόζο: Κατάλληλη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού μια για πάντα

Προήδρευσε σήμερα στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας της Κομισιόν για το Κυπριακό


«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε μια πολύ κατάλληλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού μια για πάντα και αναμένω ότι οι ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και ότι οι συνομιλίες θα οδηγηθούν τάχιστα σε ουσιαστικά αποτελέσματα».

Αυτά είπε -μεταξύ άλλων- ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προήδρευσε σήμερα στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας της Κομισιόν για το Κυπριακό, όπου έγινε αξιολόγηση κατάστασης ενόψει της αναμενόμενης επανάληψης των συνομιλιών.

Ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη στην Κύπρο να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει της επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ξεκαθάρισε πως τώρα θεωρεί ότι παρουσιάζεται κατάλληλη ευκαιρία για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η ειδική ομάδα προέβη επίσης σε αξιολόγηση των παραμέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν την τεχνική βοήθεια για τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ομάδα εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και στον ειδικό απεσταλμένο, προκειμένου η διαδικασία να καταλήξει σε επιτυχία.

Παράλληλα, στην γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μπαρόζο, προσέθεσε ότι ενθαρρύνονται όλα τα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα οφέλη της επανένωσης θα αντισταθμίσουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο τέλος», τόνισε, ενώ χαρακτηρίζει ουσιώδους σημασίας την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τους απαραίτητους συμβιβασμούς καθώς και τη διασφάλιση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. «Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στη διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι θα το ζητήσουν οι δύο πλευρές και ότι θα συμφωνήσει και ο ΟΗΕ», καταλήγει η δήλωση του κ. Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...