Olli Rehn (Photo credit: lisboncouncil) |
Απαντώντας στην Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία είχε θέσει τέσσερα βασικά ερωτήματα για τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις από την συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Rehn αναφέρει ότι μετά την επίτευξη ρευστότητας και κεφάλαιου σε επαρκή βαθμό για τον τραπεζικό τομέα και την επιστροφή σε κλίμα εμπιστοσύνης, «μπορεί να αναμένεται από τις τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι την κανονική ροή πιστώσεων προς την οικονομία».
Mάλιστα ο κ., Rehn κρατά αποστάσεις από τη διαδικασία συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο εκτιμά πως διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα στο τραπεζικό σύστημα, έστω κι αν η νέα τράπεζα Κύπρου έχει μερίδιο αγοράς περίπου 40%.
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η κ. Παπαδοπούλου είχε ερωτήσει εάν συμφωνεί η Κομισιόν με το συμπέρασμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διόρισε η Κεντρική Τράπεζα, ότι η συγχώνευση αυτή είναι ενδεχομένως εκτεθειμένη σε νομική αμφισβήτηση.
Τα άλλα δύο ερωτήματα αφορούσαν στο εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός, γιατί επιτράπηκε να γίνει η συγχώνευση, παρότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ και τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή για να εξασφαλίσει έναν ανταγωνιστικό και αποδοτικό τραπεζικό τομέα στην Κύπρο;
Στην απάντησή του, ο Olli Rehn διαπιστώνει και ο ίδιος ότι η συνδυασμένη νέα οντότητα θα έχει πράγματι μερίδιο αγοράς περίπου 40%, ωστόσο, όπως αναφέρει, «η νέα Τράπεζα Κύπρου θα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα έχει άμεσους ανταγωνιστές την Ελληνική Τράπεζα, τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και τα αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα».
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου