Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα δυναμική που θα ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, επισήμανε σε ομιλία του προς την παροικία του Λονδίνου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Όπως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να επιτραπεί η αδιαφορία και ο εφησυχασμός.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία συνομιλιών ουσίας, κατά τις οποίες δεν θα επιρρίπτονται ευθύνες από τη μία πλευρά στην άλλη και που δεν θα εξελιχθούν σε συνομιλίες απλώς χάριν συνομιλιών
«Δηλώσεις που αναφέρονται σε ύπαρξη δύο κρατών, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις συμφωνίες κορυφής αλλά και δε συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος ή της πίστης ότι και η άλλη πλευρά εννοεί αυτά που και εμείς θέλουμε, δηλαδή λύση με βάση τις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Με βάση αυτά επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε πως η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκού κράτους.
Αναφέρθηκε στο διορισμό διαπραγματευτών ως κίνηση διαδικασίας και ουσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντώνται όταν και εφόσον σημειώνεται ουσιώδης πρόοδος και χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις.
Είπε πως τη στρατηγική που ακολουθείται την καθορίζει το Εθνικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα συνδιαμορφώσουν και το συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, είπε πως κτίζονται και εμβαθύνονται συμμαχίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της άκαρπης διαρροής του χρόνου. Πάντα αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι στόχος των επαφών του στη Νέα Υόρκη θα είναι να πει στους διεθνείς παράγοντες να ενσκήψουν στα ψηφίσματα και να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση του προβλήματος.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει περί το τέλος Νοεμβρίου να επιστρέψει στο Λονδίνο για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κάμερον, καθώς η Βρετανία πρέπει να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες λύσης. Ανέφερε δε πως πρέπει οι παραδοσιακοί σύμμαχοι να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες, "αν οι συνθήκες το επιτρέψουν".
Είπε επίσης ότι στην προσπάθεια που καταβάλλεται δεν παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Αλλά δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν πρώτιστα ούτε τα δικαιώματα των θυμάτων της εισβολής, αυτών που πληρώνουν το κόστος της προδοσίας και ακόμα υποφέρουν», υπέδειξε.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην κυπριακή πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία δείχνει να γίνεται διεθνώς κατανοητή, όπως σχολίασε. «Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αλλάξει το κλίμα, θα δώσει ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά περισσότερο δίνω έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκία.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του σε σχέση με τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, για το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι εξ ανάγκης προσφεύγουν σε αυτή. Ωστόσο σημείωσε ότι τα γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, δεν μπορούν να κάμψουν τους Κυπρίους.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημείωσε ότι γίνεται μια «τιτάνια» προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία, η μετατροπή του κράτους του 1960 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί να επιτελεί πραγματικά το έργο της – μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση για τον κυπριακό λαό.
«Όταν το ’74 δεχθήκαμε τη μεγαλύτερη συμφορά, μετά την προδοσία, την εισβολή και την κατοχή, σταθήκαμε στα πόδια μας και πραγματοποιήσαμε το μεγάλο θαύμα. Και τώρα, είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε όλοι ενωμένοι πέραν και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της παροικίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι πρέπει στο εσωτερικό να παραμεριστούν οι όποιες διαφωνίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. "Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν", σημείωσε.
Όπως πρόσθεσε, «εάν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα. Εξάλλου κανείς δεν υστερεί από άλλους σε πατριωτισμό, κανείς δεν επιθυμεί να δει την πατρίδα μας να διχοτομείται, εξάλλου κανείς δεν θέλει να δει τον Ελληνισμό να αφανίζεται από τις πατρογονικές του εστίες».
Εξέφρασε δε το θαυμασμό του για τον κυπριακό ελληνισμό που, ενώ όλοι ανέμεναν πως με το άνοιγμα των τραπεζών θα επικρατούσαν συνθήκες αναρχίας, απέδειξε την ωριμότητα και τον πατριωτισμό του. Εξήρε επίσης τους διάφορους κοινωνικούς εταίρους και τις υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, που έχουν επιδείξει «μια υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά που δίνει στους πολιτικούς την εντολή να συμπεριφερθούμε κατ΄ ανάλογο τρόπο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή και στην αναβαθμισμένη στρατηγική σημασία της χώρας με το δεδομένο των προσφάτων γεγονότων και της διαμορφωθείσας κατάστασης σε Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο και Λίβανο.
«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι συνιστούμε βασικό σημείο σταθερότητας στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που σήμερα αναγνωρίζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προτρέποντας την ομογένεια να προτάσσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στρατηγική σημασία του νησιού.
Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους όλου του λαού και της Κυβέρνησης την ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου για τα όσα μέχρι σήμερα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει. Κατέληξε ενημερώνοντας την παροικία ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπων για μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου