Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Νομοσχέδιο για τις παραλίες μέχρι τον Οκτώβριο


Μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 η Βουλή πρέπει να έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που αφορούν τις άδειες για τις υπηρεσίες στις παραλίες, μέσα από... τη διαδικασία ανοικτών προσφορών, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 θα πρέπει να έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές.

Η υιοθέτηση της νομοθεσίας για τις προσφορές αποτελεί όρο του μνημονίου και θα πρέπει η Κύπρος να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κατά τη σημερινή συνεδρία έδωσαν παράταση δεκαπέντε ημερών στο αρμόδιο Υπουργείο, για να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους και να καταλήξουν σε συμφωνία για την τροποποίηση του περί προστασίας νόμου των παραλιών.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης είπε πως αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η ΕΕ δεν επιτρέπει τη διάκριση στις υπηρεσίες και αυτό ισχύει και για τις παραλίες.

Όπως είπε η Επιτροπή αποφάσισε, ενόψει του ότι ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Θαλάσσιων Αθλημάτων έχει προσλάβει δικηγόρο, ο οποίος τους ετοίμασε ένα προσχέδιο νόμου, να δώσει ένα δεκαπενθήμερο παράταση, για να συντονίσει το Υπουργείο Εσωτερικών όλους τους εμπλεκόμενους.

«Σε 15 μέρες αν συμφωνήσουν εμείς ως Βουλή δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε αυτό που θα συμφωνήσουν. Αν όχι θα τοποθετηθεί η Βουλή και θα εφαρμόσει τη νομοθεσία», είπε.

«Εμείς αυτό που θα ρυθμίσουμε δεν είναι τους κανονισμούς με τους οποίους λειτουργούν σήμερα μόνο. Ο νόμος προβλέπει πως θα πρέπει να γίνουν κανονισμοί. Οι κανονισμοί ρυθμίζονται μέσα από τον περί παραλιών νόμο τον οποίο επεξεργάζεται η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών που απαρτίζεται από Δήμους και Κοινότητες και η οποία χαράζει τον χάρτη της Κύπρου, όπου επιτρέπονται να υπάρχουν υπηρεσίες και με βάση το χάρτη αυτό είναι υπόχρεες οι τοπικές αρχές να βγουν σε προσφορές», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν γίνεται σήμερα είναι για όσους είναι υφιστάμενοι παροχείς δεν γίνονται πρόσφορες», σημειώνοντας ότι «ανανεώνονται οι άδειες των υφιστάμενων που είναι εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα».

Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών αντιλαμβάνονται το πρόβλημα των ανθρώπων που έχουν επενδύσει για χρόνια σε αυτό το τομέα και είναι το επάγγελμα τους και έχουν εξειδικευτεί, ωστόσο, πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μην βρεθεί κανένας χωρίς δουλεία, αλλά και για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις παραλίες, ο κ. Λαμάρης είπε πως είναι ελεύθερες, σημειώνοντας πως στο νόμο περί παραλιών υπάρχει οροφή δυόμιση ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στην περίπτωση που κάποιος πολίτης υπερχρεωθεί πρέπει να αποτίνεται για παράπονο στην Επιτροπή Παραλιών και στην τοπική Αρχή που εκδίδει τις συγκεκριμένες άδειες στον συγκεκριμένο παροχέα υπηρεσιών.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...