Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Διώχνουν 420 υπαλλήλους χωρίς χαριστικές αποζημιώσεις


Αυτό που φοβόντουσαν οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών έγινε: Όσοι απολυθούν σαν... πλεονάζον δεν θα πάρουν τις επιπρόσθετες χαριστικές αποζημιώσεις που ζητούσαν, ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από την εταιρεία, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος σε προχθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας Τόνυ Αντωνίου του γνωστοποίησαν την απόφασή τους αυτή. Και χθες ο κ. Αντωνίου τη γνωστοποίησε στις συντεχνίες, λέγοντάς τους πως οι απολύσεις θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μόλις το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών άκουσε τις εξελίξεις, πάγωσε. Αρκετοί είναι αυτοί που παρότρυναν τις συντεχνίες να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα με το επιχείρημα «αφού είναι σίγουρο πως η εταιρεία θα κλείσει τον Οκτώβριο, καλύτερα να την κλείσουμε εμείς από τώρα για να ησυχάσουμε όλοι μας». Οι συντεχνίες όμως πριν προχωρήσουν στη λήψη οποιωνδήποτε δυναμικών μέτρων, ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Εμπορίου και Εργασίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί ικανοποιητική λύση. Πάντως, η εκτίμηση είναι πως δύσκολα οι συντεχνίες θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη η εταιρεία θα βάλει λουκέτο.
Με εξαίρεση τη συντεχνία των πιλότων οι υπόλοιπες συντεχνίες με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αθετεί τις επίσημες δεσμεύσεις της. Και φέρνουν σαν επιχείρημα το γεγονός πως η συμφωνία που υπέγραψαν οι προαναφερθέντες υπουργοί με τις συντεχνίες πριν από δύο περίπου μήνες, συγκεκριμένα στις 12.4.2013, προνοεί καταβολή αποζημιώσεων σε όσους απολυθούν σαν πλεονάζον.
Συνολικά όπως ανακοινώθηκε χθες, θα απολυθούν όχι 490 υπάλληλοι, όπως ήταν η προηγούμενη απόφαση, αλλά 420. Και οι απολύσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις, οι μισοί περίπου την ερχόμενη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μετά τη θερινή περίοδο.
Σε ανακοίνωσή τους οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι οι πλεονασμοί αυτοί θα αποφέρουν στην εταιρεία μηνιαίες εξοικονομήσεις της τάξεως των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Προσθέτουν πως αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά η εταιρεία θα έβαζε λουκέτο.
Από πλευράς της η συντεχνία των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ εξέφρασε ικανοποίηση για τις απολύσεις ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να μπορέσει η εταιρεία να εξυγιανθεί και να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση.
Σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, ανέφερε πως «τα χρήματα για την καταβολή οποιασδήποτε μορφής αποζημιώσεων σε υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών θα πρέπει να προέλθουν από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας». Μια δήλωση που δεν έχει βάση αφού η εταιρεία δεν έχει περιουσιακά στοιχεία που να καλύπτουν τις αποζημιώσεις...
cytoday.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...