Συμφωνία σταθμός για την ενέργεια - Προβλέπει τη διασύνδεση των τριών χωρών με καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
Σημαντικές και καθοριστικές για την διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Ερευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδατικών πόρων, θεωρούνται οι συμφωνίες που θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών στη διάρκεια του διημέρου.Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, Γιάννης Μανιάτης και Σίλβαν Σαλόμ, φθάνουν σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον ομόλογό τους Γιώργο Λακκοτρύπη.
Η τριμερής συνάντηση εργασίας θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης στα θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων.
Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Αναμένεται ότι στις συνομιλίες των τριών υπουργών, θα συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του τερματικού στο Βασιλικό.
Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του καλωδίου τοποθετείται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στην Κύπρο. Το μήκος του θα είναι 1.000 χιλιόμετρα (ή 540 ναυτικά μίλια) και το βάθος πόντισής του θα φθάσει μέχρι τα 2.000 μέτρα.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα ποντιστεί από το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο (μήκους 155 ναυτικών μιλίων), από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη (μήκους 320 ναυτικών μιλίων) και από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο (μήκους 65 ναυτικών μιλίων).
Στο πρότζεκτ του καλωδίου συμμετέχει η ΔΕΗ Quantum με έδρα την Κύπρο και ισραηλινές εταιρείες. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε έναρξη κατασκευής το 2013 και ολοκλήρωση το 2016.
Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία ο κ. Μανιάτης θα έχει επίσης διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου