Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ι. Κασουλίδης: Δεν είναι πακέτο το Κυπριακό με την Οικονομία και την Ενέργεια

«Προχωρούν ανεξάρτητα και παράλληλα, αλλά η κάθε πρόοδος στο ένα ενισχύει τα άλλα», επισημαίνει ο υπ. Εξωτερικών


O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την οποιαδήποτε άποψη ότι οποιοσδήποτε στη διεθνή κοινότητα κινητοποιείται για να πακετοποιήσει Κυπριακό-Οικονομία-Ενέργεια. Όπως είπε "όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα τρία θέματα είναι ανεξάρτητα παρόλο ότι υπάρχει αμοιβαία ενίσχυση μεταξύ του ενός θέματος και του άλλου, δηλαδή προχωρούν ανεξάρτητα και παράλληλα αλλά η κάθε πρόοδος στο ένα ενισχύει τα άλλα".

Σε σχέση με το Κπριακό και την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως τα πράγματα είναι δυνατόν να προχωρήσουν από το Σεπτέμβρη και μετά. Αυτή τη στιγμή, είπε,  δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων με την άλλη πλευρά και επομένως η διαπραγμάτευση για διάφορα θέματα στο εσωτερικό "είναι μια εντελώς περιττή άσκηση". Πρόσθεσε πως "όταν υπάρξει κάτι το σοβαρό, τότε είναι η ώρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και κυρίως δεν ωφελεί αλλά βλάπτει η δημόσια συζήτηση για θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται καν στο τραπέζι".

Ερωτηθείς αν έχουν διερευνηθεί από τον διεθνή παράγοντα οι προθέσεις της άλλης πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη θέση από την άλλη πλευρά εκτός από κάποιες δηλώσεις που «έχετε ακούσει από κάποιους» στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις διευκολύνσεις που ζητούν οι Ρώσοι στην αεροπορική βάση"Ανδρέας Παπανδρέου", ανέφερε ότι η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις ή συνειρμούς και κυρίως μέσω Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

"Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εργάζονται από κοινού και επί του παρόντος δεν έχουμε τίποτα να αναγγείλουμε. Και εγώ δεν δέχομαι να διεξάγεται δημόσια συζήτηση η οποία και παραβλάπτει αποδίδοντας ετικέτες στην εξωτερική μας πολιτική. Εχουμε πολλούς φίλους και σκοπεύουμε να τους διατηρήσουμε σαν φίλους και πιστεύω μια εσωτερική δημόσια συζήτηση δεν κάνει κανένα καλό", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν το θέμα θα τύχει πολιτικού χειρισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλάζουν οι ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής,  ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "δεν υπάρχει θέμα ισορροπιών στην εξωτερική μας πολιτική και δεν υπάρχουν ετικέτες και δεν δέχομαι να βάζει κάποιος ετικέτες, να μιλά για μονοδιάστατες ή πολυδιάστατες. Οι ετικέτες δεν σημαίνουν τίποτα, το περιεχόμενο είναι που έχει σημασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...