Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τον Σεπτέμβριο η φλόγα από το κυπριακό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον υπουργό  Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη


Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ το άναμμα φλόγας με κυπριακό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ενημερώνοντας το συνέδριο των αποδήμων για τα θέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και ποιότητα του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης, τόσο σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους του μετά την παρουσίασή του όσο και στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), η οποία θα καταστεί ο εμπορικός βραχίονας της Κυβέρνησης σε θέματα υδρογονανθράκων, αλλά με τις σωστές δομές και τους σωστούς ελέγχους.

Για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε. "Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες", συμπλήρωσε.

Άλλωστε, στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασία την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12 "γιατί είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα".

Αναφερόμενος στα τεμάχια 2,3 και 9 για τα οποία αδειοδοτήθηκε η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το δ` τρίμηνο του 2014.

Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειδοτημένα στη γαλλική ΤΟΤΑΛ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η ΤΟΤΑΛ θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το β` τρίμηνο του 2015.

Τόνισε όμως ότι η ΤΟΤΑΛ θα ψάξει πρώτα πετρέλαιο στο τεμάχιο 10 και μετά για φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, η διαφορά του πετρελαίου με το φυσικό αέριο είναι πως "όταν βρεις πετρέλαιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...