Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Μειωμένος κατά 700 εκατ. ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014

Ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται στη βάση της επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί για έλλειμμα 4,25%, με μείωση των κρατικών δαπανών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 11%


Το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση, μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014. 

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες περικοπές δεν φαίνεται να αρκούν για να καλυφθεί ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ. Οι κρατικοί μισθοί και οι συντάξεις, για παράδειγμα, κοστίζουν ετησίως 2,8 δισ. ευρώ και με την περικοπή του 3%, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει μόνο 84 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια πριν χρειαστεί να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πρώτιστος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που το 2012 ανήλθαν στα 907 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, έχει ήδη ανακοινωθεί η πλήρης αναδιάρθρωση του πλέγματος των κοινωνικών παροχών από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν δυνατότητες για περαιτέρω περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στοχεύει επίσης σε δραστική μείωση των ετήσιων δαπανών 90 εκατ. ευρώ για υπερωρίες.

Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η περαιτέρω μείωση των μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει μείωση στις αναπτυξιακές δαπάνες, που για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...