Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

39 χρόνια από τον «Αττίλα 2» και την κατάληψη της Αμμοχώστου

Ενα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν οι Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε μέχρι σήμερα περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες τους

Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από τον Αττίλα 2 που ολοκλήρωσε τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% των εδαφών της. Στον Αττίλα 2 τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Ενα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν οι Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε μέχρι σήμερα περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες τους, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου περιγράφεται με παραστατικότητα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο που δημοσιοποιήθηκε το 2008 σε συνέχεια της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2007:

«Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν- τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Η φύση κατέχει επίσης τα Βαρώσια. Δέντρα και θάμνοι έχουν βλαστήσει μέσα από τα σπασίματα των φθαρμένων οδικών αρτηριών, όπου το έδαφος έχει βυθιστεί και έχει γεμίσει το υπόγειο αποχετευτικό σύστημα. Γάτες και τρωκτικά περιφέρονται στα στενά. Οι εκκλησίες έχουν υποστεί την ίδια μοίρα όπως τα άλλα κτήρια: βεβηλώθηκαν και αφέθηκαν να αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της κάποτε επικρατούσας Χριστιανικής κοινότητας. Σχολεία και παιδικά πάρκα παραμένουν επίσης εγκαταλελειμμένα».

Ακόμα μια προσπάθεια

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα στην πορεία των χρόνων ζήτησε σεβασμό των ψηφισμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ υπέβαλε και προτάσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού πλην όμως όλες οι προσπάθειες συνάντησαν την άρνηση της τουρκικής πλευράς.
Η νέα προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση εκδηλώθηκε πρόσφατα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2013, «μια τέτοια εξέλιξη, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου, είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα ενισχύσει την πίστη και την αισιοδοξία για την τελική λύση και για πολλοστή φορά θα αποδείξει στην πράξη πως είναι δυνατή η αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε συνθήκες ευημερίας και ειρήνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...