Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Μέχρι το Μάρτιο του 2014 οι περιορισμοί κεφαλαίων στην Κύπρο

Μέχρι το Μάρτιο του 2014 μπορεί να ισχύσουν οι περιορισμοί στην διακίνηση χρημάτων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώνουν σταδιακά με την επίτευξη ορόσημων στο μνημόνιο.

Η πορεία των χαλαρώσεων θα εξαρτηθεί από τη σταδιακή σταθεροποίηση του συστήματος, την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στα συνεργατικά και την Τρ. Κύπρου.

Για την πλήρη χαλάρωση, για παράδειγμα, των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Κύπρου θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στα συνεργατικά, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Για να αρθούν όλα τα μέτρα, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκής πρόοδος του προγράμματος στήριξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

«Οι Κυπριακές αρχές δεσμεύονται να καταργήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η στρατηγική για τις χαλαρώσεις συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόικα, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με την Τρόικα και στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

i. Τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι άκρως απαραίτητο.

ii. Τα περιοριστικά μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά μέσω προσεκτικών και συνετών βημάτων ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύριες φάσεις:

i. αρχικά, θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, και

ii. στη συνέχεια θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές στη διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων.

Ο επισυναπτόμενος οδικός χάρτης συνδέει τα διάφορα στάδια κατάργησης των περιοριστικών μέτρων με συγκεκριμένα κύρια ορόσημα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του Κυπριακού τραπεζικού τομέα και τα οποία είναι καθοριστικά για την αναδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και βοηθούν στην οικονομική ανάκαμψη. Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο ορόσημο θα καταργούνται βήμα προς βήμα, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα καθώς και δείκτες, σχετικούς με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβανομένης και της κατάστασης ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να επιταχυνθεί. Ωστόσο, για όσο χρονικό διάστημα τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ θα λαμβάνονται μέτρα για την τήρησή τους.Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...