Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αναστασιάδης: Βρεθήκαμε με το πιστόλι στο κρόταφο

Η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε στο Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο με «το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι από τη σύνοδο των G-20 άρχισε να διαμορφώνεται μία νέα τάση για λύση των προβλημάτων των τραπεζών και ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε ως τεκμήριο φάκελο με έγγραφα, χαρακτήρισε στάση ευθύνης την αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση, υποστήριξε, κινδύνευε με χρεοκοπία το κράτος και η παρουσία της Κύπρου εντός της ΕΕ.

«Βρέθηκα προ του διλήμματος να πω ένα ηρωικό όχι για λίγα 24ωρα ή να αποδεχθώ και να πάρω στάση ευθύνης με πολιτικό κόστος», είπε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη με όσα παρέλαβε από την διακυβέρνηση Χριστόφια να καταβάλει 19 δισ. ευρώ στους ασφαλισμένους καταθέτες των δύο τραπεζών και άλλα 11,4 δισ. ευρώ για τον ELA.

Σε ερώτηση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργου Πική, για τη στάση της Ελλάδος στο Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η Ελλάδα ήθελε να βοηθήσει, αλλά δεν μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματική παρέμβαση, γιατί βρίσκεται και αυτή σε δυσχερή θέση.

Αναφορικά με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έπρεπε η κυπριακή κυβέρνηση να το εγείρει και να τονίσει τις επιπτώσεις του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων για την κυπριακή οικονομία. Πρόσθεσε ότι, όταν ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία, σε συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Κύπρος κέρδισε περίπου 300 εκατ. ευρώ.



Για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά συμφέροντα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Σάλας (Τράπεζα Πειραιώς) αξίωνε να πάρει τις εργασίες της Λαϊκής που ήταν κερδοφόρες και να αφήσει τα υπόλοιπα. Έδωσα εντολή, συνέχισε, να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Μου τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και του είπα ότι είναι αδιανόητο να επιλέγει ο κ. Σάλας τι θα αγοράσει. Και ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολές προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης την απέδωσε στην ατολμία, φοβία για πολιτικό κόστος και ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης Χριστόφια. Τόνισε, ότι θα έπρεπε να είχε γίνει προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης πολύ πριν από το καλοκαίρι του 2012.

Πριν το τέλος της κατάθεσής του, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να τοποθετηθεί στο θέμα των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξ αγχιστείας συγγενείς του, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό προ του κουρέματος καταθέσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής δήλωσε ότι δεν θα του επιτραπεί να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί αντικείμενο της έρευνας.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έδωσε ουδεμία πληροφόρηση για το κούρεμα καταθέσεων.

Με την μαρτυρία του κ. Αναστασιάδη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου με την έκδοση του πορίσματός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...