Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

121 κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Ήλιος

Η δικαιοσύνη εξαγοράστηκε λένε οι συγγενείς των θυμάτων


Τα καλοκαίρια ήταν πάντα σκληρά με τη Κύπρο. Τουρκικοί βομβαρδισμοί το 1964, πραξικόπημα και εισβολή το 1974, δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού το 1996, έκρηξη στο Μαρί με 13 νεκρούς το 2011. Σε αυτό τον κατάλογο το 2005 προστέθηκε ακόμα μια τραγωδία. Η πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας Ήλιος με 121 νεκρούς.

Οχτώ χρόνια μετά η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Διαφωνούν όμως οι συγγενείς των νεκρών.
Στην ανακοίνωση τους για τα 8 χρόνια από τη τραγωδία αναφέρουν:
«14 Αυγούστου 2005.  Κύπρος και Ελλάδα συνταράζονται από την είδηση της φονικής πτώσης του αεροσκάφος της  HELIOS  στις πλαγιές του Γραμματικού, στα περίχωρα της Αθήνας, παρασύροντας στον άδικο θάνατο 121 ανθρώπους. Όλος ο ελληνισμός θρηνεί και απαιτεί ενόχους.
14 Αυγούστου 2013, οι κάμερες έχουν κλείσει, η δικαιοσύνη έχει εξαγοραστεί, τα δάκρυα έχουν στεγνώσει, τα πρόσωπα των συγγενών έχουν πετρώσει, μόνο το κερί στο καντήλι θυμίζει τρεμοπαίζοντας τα αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν». Η αναφορά στην «δικαιοσύνη που εξαγοράστηκε» σχετίζεται με τις εξαγοράσιμες ποινές των ενόχων. Στην Ελλάδα έστω και με εξαγοράσιμες ποινές καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα. Τα δικαστήρια της Κύπρου τους αθώωσαν όλους πανηγυρικά!

121 κεριά
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση μνήμης των συγγενών των θυμάτων με τίτλο : «Άσβεστη Μνήμη – Άναμμα Κεριών». Για ακόμη μια χρονιά άναψαν 121 κεριά που θυμίζουν τις 21 ψυχές που χάθηκαν άδικα. Στις εκκλησίες τελούνται σήμερα τα μνημόσυνα των νεκρών με το Παραλίμνι να έχουν τη θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νεκρούς και ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...