Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Έκκληση Αναστασιάδη προς Ισραήλ για τον τερματικό της Κύπρου

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας από τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο.

Σε ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή Λεμεσού, παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

Εν όψει τούτου, σημείωσε, «καλώ την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου» και μετέφερε προς τον ισραηλινό υπουργό τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να καταστεί η κινητήριος δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτά όλα σχετίζονται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ίσως ο πιο σταθερός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως «η εγγύτητά μας με τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...