Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Ελλήνων μαθητών που εισάγονται στις σχολές του.

Συνολικά 225 υποψήφιοι θα φοιτήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Ακολουθεί πίνακας με τις βάσεις εισαγωγής της Α κατανομής.

Όσοι έχουν επιτύχει θα πρέπει μέχρι και τις 23 Αυγούστου να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους.

Σε περίπτωση που κάποιοι δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα μοιραστούν εκ νέου.

Οι μαθητές που θέλουν να διεκδικήσουν τις κενούμενες θέσεις θα πρέπει να στείλουν με φαξ σχετικό έντυπο το διάστημα 30 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα διεκδίκησης των κενών θέσεων έχουν μόνο οι υποψήφιοι που είχαν στείλει το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο.

Να αναφέρουμε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις βάσεις εισαγωγής. Οι βάσεις που παρουσιάζονται αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι βάσεις της Α κατανομής
Αύξηση παρουσιάζουν οι βάσεις εισαγωγής για τα περισσότερα τμήματα καθώς όλο και περισσότεροι μαθητές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Πιο αναλυτικά από τα 33 τμήματα πτώση στις βάσεις εισαγωγής εμφανίζουν μόλις 9. Αντίθετα αύξηση έχουμε σε 21 τμήματα ενώ 3 τμήματα είναι καινούργια στο μηχανογραφικό δελτίο. Για τα περιζήτητα τμήματα της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και τη Νομικής η βάση διαμορφώθηκε ως εξής:

Νομική: Βαθμός πρόσβασης 18.50
Ιατρική: Βαθμός Πρόσβασης 18.40
Ψυχολογία: Βαθμός Πρόσβασης 17.95

Τμήματα με τη μεγαλύτερη αύξηση και πτώση των βάσεων
Μεγαλύτερη αύξηση των βάσεων σημειώθηκε στα τμήματα Δημοσιογραφίας, Χημείας Υλικών, Βιολογικής Χημείας και Βιολογικών Επιστημών. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν το τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών - Οικονομικών Σπουδών και το Οικονομικό.

Σημείωση: Στην Κύπρο οι βάσεις εισαγωγής καθορίζονται από το βαθμό πρόσβασης που εξάγεται από το άθροισμα των βαθμών των πανελληνίων – αναπροσαρμοσμένοι με τους προφορικούς – και ακολούθως διαιρείται με τον αριθμό των μαθημάτων (6 ή 7). Δεν παίζουν δηλαδή ρόλο οι συντελεστές βαρύτητας.

Παροχές προς τους Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου
Οι Έλληνες φοιτητές δικαιούνται μιας σειράς παροχών που μειώνουν αρκετά το κόστος των σπουδών. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Υποτροφία ύψους 3840 ευρώ στους 6 φοιτητές με την καλύτερη επίδοση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η υποτροφία ανανεώνεται και τον επόμενο χρόνο με την υποχρέωση να εξασφαλίσει ο υπόχρεος μέσο όρο 6.5 στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους.

2. Σίτιση με ημερήσια κουπόνια αξίας 7 ευρώ σε όλους τους Έλληνες φοιτητές

3. Επιδότηση ενοικίου έως 1800 ευρώ
4. Επιδότηση αγοράς Βιβλίων 300 ευρώ
5. Επιδότηση αγοράς υπολογιστή (μόνο για πρωτοετείς) 500 ευρώ
6. Διαμονή 20 φοιτητών σε εστίες με ενοίκιο 102 ευρώ το μήνα. Οι αιτήσεις για τις εστίες πραγματοποιούνται από τις 9/8 έως και τις 19/8

Βάσεις εισαγωγής 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...