Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τα “ρίχνει” στους Κύπριους η κ. Λαγκάρντ

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες στο γραφείο της εκπροσώπους αμερικανικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και βεβαίως ένα από τα θέματα αυτά είναι και η Κύπρος.

 Την ρωτήσαμε για την καταστροφή –αυτή τη λέξη χρησιμοποιήσαμε- του κυπριακού οικονομικού μοντέλου αλλά και για τις επικρίσεις που ακούστηκαν εναντίον του Ταμείου και των Ευρωπαίων, για τον τρόπο συμπεριφοράς τους έναντι της Κύπρου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν κατηγορηματική λέγοντας πως ότι έγινε στην Κύπρο το γνώριζαν οι κυβερνώντες. Αναφέρθηκε ειδικά και στην επίσκεψη της στην Κύπρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και τη συνάντηση της με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Δημήτρη Χριστόφια.

“Οτι αποφασίστηκε”, μας είπε η κ. Λαγκάρντ, “είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ήταν αναπόφευκτες στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κυπριακή οικονομία”.

“Είναι γεγονός -συνέχισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ- ότι το κυπριακό οικονομικό μοντέλο εξελίσσεται και θα εξελιχθεί. Το πραγματικό ερώτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία θα ανασχηματισθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά από μία διαφορετική βάση. Εννοεί όχι στη βάση στην οποία λειτουργούσε η κυπριακή οικονομία και ειδικά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν έχει καθόλου οπαδούς στο Ταμείο”.

Η κ. Λαγκάρντ μας δήλωσε ότι όλα αυτά συζητήθηκαν, και η πρωτοβουλία για τις συζητήσεις ελήφθη από τις ίδιες τις κυπριακές αρχές. Επισκέφθηκα, τόνισε, την Κύπρο, την περίοδο του Eco/Fin, τα είχαμε συζητήσει με τον τότε πρόεδρο, ήταν ήδη στα χαρτιά. Εννοεί ότι ήταν ήδη στα έγγραφα η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Στην Ουάσιγκτον απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον της κ. Λαγκάρντ και των στελεχών του ΔΝΤ για την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου, υπογραμμίζουν ότι ευθύνονται οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και τονίζουν ότι οι θυσίες δεν πρέπει να γίνονται μόνο από το λαό, αλλά απ’ όλους και ιδιαίτερα από τους πλούσιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο θα αντιμετωπίσει δυναμικά τις προσλήψεις που γίνονται με υπόγειο τρόπο από Κύπριους υπουργούς και απ’ εδώ και πέρα θα ελέγχονται και όλα τα κρατικά συμβόλαια. Φαίνεται να τελειώνει και στην Κύπρο η εποχή των ημετέρων. Ηταν καιρός…



Read more: http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...