Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα απαντά ο Ν. Αναστασιάδης στον γγ του ΟΗΕ

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ' όπου κι αν προέρχονται» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πρέπει, σημείωσε, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

Σχολιάζοντας τη δήλωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι μουν με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το ΑΚΕΛ δια του γγ 'Αντρου Κυπριανου διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την τουρκική πλευρά. Υποστήριξε ότι σημασία δεν έχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης γι' να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό «δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χρεοκοπήσει ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και κάλεσε τον Μπαν Κι μουν να αντιληφθεί ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και να τον παροπλίσει αμέσως.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι ξενίζει η υιοθέτηση χρονοδιαγραμμάτων από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είναι προφανώς απαράδεκτη και απορριπτέα. Ο γενικός γραμματέας, είπε ο κ. Ομήρου, έπρεπε να γνωρίζει ότι, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004, χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έπρεπε επίσης να γνωρίζει, πρόσθεσε, ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, που να περιλαμβάνει τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν είναι νοητή η επανάληψη των συνομιλιών.

Σχολιάζοντας την έκφραση εμπιστοσύνης από τον Μπαν Κι μουν προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι αυτή δεν είναι συμβατή με την έλλειψη εμπιστοσύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως εκφράστηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και επιχειρεί έκδηλα να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...