Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αναστασιάδης καλεί Ντάουνερ για τις παρεμβάσεις στο Κυπριακό

Η Λευκωσία εμφανίζεται ενοχλημένη από παρεμβάσεις του ειδικού απεσταλμέννου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Όσα έχουν προκύψει αναφορικά με το θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα συζητηθούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας κοινής δήλωσης, κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε το πρωί με τον πρέσβη της Ρωσίας και τον ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή με τον πρέσβη των ΗΠΑ, και θα θα συναντηθεί αύριο, με τους πρέσβεις της Κίνας και της Γαλλίας, θέλοντας να ενημερώσει όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Κατά τον κ. Στυλιανίδη, η κοινή δήλωση θα πρέπει να καθορίζει «με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης» τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αρχές που «διαχρονικά και κατ' επανάληψη καταγράφονται από αριθμό αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το Κυπριακό».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνει ότι το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών της 30ής Ιουλίου 2013, αναφερόμενο στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, παραπέμπει στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251, το οποίο καθορίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το υπό αναφορά ψήφισμα επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσδοκεί σε συμφωνία επί τέτοιων μέτρων.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό που αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως ο Χάρτης του Οργανισμού προνοεί» λέει ο κ. Στυλιανίδης.

«Ευελπιστούμε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τα πιο πάνω Ψηφίσματα, προκειμένου να δημιουργήσουν την προοπτική για τη συνάντηση των δύο ηγετών και τον επί της ουσίας διάλογο, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε σύντομη λύση του Κυπριακού» καταλήγει η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...