Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Μην ξεπουλάτε τις περιουσίες σας στα κατεχόμενα»

Την εξαγγελία σύντομα συγκεκριμένης δέσμης μέτρων προς αποτροπή του φαινομένου του ξεπουλήματος των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, δηλώνοντας
σήμερα: "Ευελπιστώ ότι σύντομα και μέσα σε κλίμα συναίνεσης, θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προς αποτροπή του φαινομένου αυτού"
.


Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Τραχωνιτών, ο Υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πρόσφυγες, "τα προβλήματα των οποίων γνωρίζω και κατανοώ", να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφύγουν το ξεπούλημα των περιουσιών τους στην Τουρκία, μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής αποζημιώσεων των κατεχομένων.

"Άπαντες θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι με τέτοιες ενέργειες, αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της πλευράς μας για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό και εξουδετερώνεται το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί, το περιουσιακό", σημείωσε ο κ. Χάσικος, προσθέτοντας ότι το πολύ σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα.

Αφού ανέφερε ότι χρέος είναι η επανένωση της πατρίδας και του λαού, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας", τόνισε και σημείωσε ότι είναι γι' αυτό, που απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία. Για να μπορέσουν, έτσι, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, που να δημιουργούν ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα. Στόχος μας, είπε, δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συμπλήρωσε ο κ. Χάσικος, απαιτείται συλλογικότητα και ενότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής, που να στηρίζεται στα αυτονόητα: Στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του λαού χωρίς διακρίσεις, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου παντού, και να οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.

"Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις", είπε.

Ο κ. Χάσικος τόνισε στη συνέχεια ότι η απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή. "Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας της πατρίδας μας, που άρχισε με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, συνεχίστηκε με την αντιμετώπιση της Τουρκανταρσίας του 1963 - 64 και κατέληξε, δυστυχώς, μετά από δικά μας λάθη, στο πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974", είπε για να σημειώσει ότι παρόλα τα δεινά που έχουν έκτοτε συσσωρευτεί, ο λαός μας συνεχίζει ακλόνητος τον αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον αγώνα του Τράχωνα και των κατοίκων του, μιας ακριτική περιοχή της Λευκωσίας περιτριγυρισμένη από τουρκοκυπριακά χωριά και την τούρκικη συνοικία της Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, το 1963, μέχρι που ο Τράχωνας έπεσε στα χέρια των υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων εισβολής στις 22 Ιουλίου 1974 και ανέφερε ονομαστικά τους πεσόντες και αγνοούμενους του Τράχωνα, καταλήγοντας ότι στο μακρύ κατάλογο προστέθηκε το 1999 ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, τον οποίο δολοφόνησαν εν ψυχρώ οι πράκτορες των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

"Σήμερα, τιμούμε τους πεσόντες και δολοφονηθέντες Τραχωνίτες που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους, για την υπεράσπιση της γενέτειρας τους και της πατρίδας... Τιμούμε και υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας σας", κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.



alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...